Alkoholin kanssa kannattaa olla varovainen Roomassa, ettei vahingossa seuraa Anita Ekbergin esimerkkiä ja pulahda Fontana di Trevin lähteeseen.

Jos haluaa Roomaan uudelleen, pitää tarun mukaan vain heittää kaksi kolikkoa olan yli Fontana di Treviin. Ensimmäistä heitettäessä esitetään toivomus, toinen varmistaa toiveen toteutumisen. Huhun mukaan lantteja kertyy altaaseen puoli miljoonaa euroa vuosittain luovutettavaksi kirkon avustusjärjestölle. Tungoksen keskellä kyynärpäätaktiikka palkitaan: suihku­lähteen juurella pysähdyn ihailemaan merihevosten vetämiä simpukkavaunuja, joita ohjaavat uhkeat meren jumalat, ­Tritonit. Neptunus pullistelee. Läsnä ovat myös yltäkylläisyyden ja terveyden jumalattaret.

Federico Fellinin elokuvassa La Dolce Vita (1960) Fontana di Trevin kauneudesta huumautunut ruotsalainen Anita Ekberg lipuu lähteeseen ja houkuttelee mukaansa Marcello Mastroiannin. Kohtaus on yksi Fellinin tuotannon hekumallisimmista. Se kuvattiin hyisenä maaliskuun iltana Anitan tutistessa mustassa mekossaan. Anitaa ei kannata matkia: lähteessä uiminen on laitonta ja poliisi sakottaa siitä vähintään 300 euroa.

Veera Moll 

Kuvassa Rooman toinen suosittu nähtävyys Colosseum

Teksti on pieni osa Matkaopas 8/2011 -lehden 7 sivun Rooma-juttua.