Alku lupaa hyvää. Lomakotimme on kaksikerroksinen keltainen bungalow, ja se löytyy puutarhasta mango- ja banaanipuiden kätköistä, kukkaryöppyjen ja linnunlaulun keskeltä.

Kun otan puutarhassa muutaman rivakan askeleen, maisema vaihtuu palmujen reunustamaksi rantahietikoksi. Ympäristö tuntuu hämmästyttävän rauhalliselta ja idylliseltä, vaikka tiedän olevani Varaderossa, Kuuban suosituimmassa rantakohteessa ja koko Karibian alueen suurimmassa lomakeskittymässä. Varaderon kaupunki sijaitsee Matanzasin provinssissa 140 kilometriä Havannasta itään.

Noin kolmannes Kuubaan saapuvista matkailijoista tulee juuri Varaderoon, ja syy on helppo ymmärtää. Paikan resepti toimii: hyvätasoisia all inclusive -hotelleja aivan meren tuntumassa ja pitkä upea rantaviiva, josta riittää rauhallinen pätkä jokaisen hotellin käyttöön. Täällä voi viettää täydellisen löhöloman - tai sitten voi harrastaa niin paljon kuin sielu sietää. Hotellin ilmoitustaululle niitattu lukujärjestys nostaa melkein hien pintaan. Päivittäin on aika sekä tanssitunnille, lentopallolle että petankkiturnaukselle. Välipalaksi voi pelata tennistä, opiskella espanjan alkeita tai lähteä purjehtimaan.

Ensimakua aidosta kuubalaisuudesta saa, kun viettää päivän Varaderon pikkukaupungissa. Bussi jättää meidät keskustan halki johtavan pääkadun Avenida Primeran päähän. Väylä on Varaderon vilkkain, mutta tungoksesta ei ole puhettakaan. Matkailijat ovat vallanneet Varaderon turhankin tarkkaan, mutta pieni pala Kuubaa löytyy, kun astumme pääkadulta kujan verran syrjään. Turkoosinvihreällä, pinkillä ja keltaisella maalatut omakotitalot ovat ehompia kuin maassa tavallisesti, mutta pihojen pieliin pysäköidyt vanhat amerikanraudat ovat sentään ehtaa Kuubaa. Verannoilla kiikutaan keinutuoleissa, ja kanat nokkivat keskellä tietä.

Bussiin noustessa olemme yhtä mieltä siitä, että Varaderossa kannattaa keskittyä siihen, mikä paikassa on parasta: loistavaan rantaan sekä hotellien notkuviin ruokapöytiin ja palveluihin siis kunnon lomailuun!

Teksti: Mira Jalomies Kuva: Peppe Mancuso

Uutuuskohde Guardalavaca

Varaderossa on pitkät matkailuperinteet, mutta Guardalavaca Itä-Kuubassa on vasta nousemassa kansainväliseen tietoisuuteen. Meno on Varaderoa rauhallisempaa. Jos haluaa vaihtelua iltaelämään, pitää pyydystää jokin alueen harvoista takseista ja ajaa viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Holguíniin. Retket maaseudulle ja salsamusiikin kehtoon, saaren etelärannalla sijaitsevaan Santiago de Cubaan, ovat matkan helmiä. Retkellä poiketaan myös Biránissa sijaitsevassa Fidel Castron kotitalossa, jota pidetään Kuuban tärkeimpänä museona.

Teksti: Maisa Lappi

Lue lisää matkaopas-lehdestä 5/2005