Maa, jonka matkailijoista kymmenesosa tulee Suomesta, on yksi maailman suljetuimpia. Onko tämä toiveidesi matkakohde?

Pohjois-Koreaan ei pääse, ellei maan turvallisuuspoliisi hyväksy henkilötietojasi ennakkoon. Vasta sen jälkeen voit anoa viisumia. Tällöin passi lähetetään lähimpään Pohjois-Korean lähetystöön, Tukholmaan.

Kymmenen faktaa Pohjois-Koreasta

1. Sijainti  Itä-Aasiassa, Korean niemimaan pohjoisosassa.

2. Asukkaita  Noin 23 miljoonaa.

3. Pinta-ala  122 762 km².

4. Raha  KPW, won. Sen tuonti ja vienti on kiellettyä. Suositeltavinta on maksaa käteisellä, euroilla. Luottokortteja ei suositella käytettäväksi.

5. Terveys  Terveyspalvelut ovat kehittymättömät. Vaarana malaria ja kolera. Käytä pullovettä myös hampaiden pesuun. Maito on pastöroimatonta, se pitää keittää. Vihannekset pitää kypsentää ja hedelmät kuoria. Ota kattava matkavakuutus.

6. Turvallisuus  Suomen ulkoministeriön mukaan Pohjois-Korea on turvallinen matkailumaa. Omatoimimatkailu ei onnistu. Maan lento­yhtiö Air Koryo on EU:n mustalla listalla. Jos kuitenkin käytät yhtiötä, selvitä kattaako matkavakuutuksesi yhtiön lennot. Ennen matkaa varmista lento ja paikka koneessa.

7. Erityistä  Vierailu ja kukkienlasku Kim Il Sungin monumentilla on pakollinen. Jos kieltäydyt siitä tai käyttäydyt muuten epäkunnioittavasti maan nykyisiä tai entisiä johtajia kohtaan, todennäköisesti pohjoiskorealainen oppaasi joutuu vaikeuksiin. Liimaa postimerkki suorana postikorttiin, vaikka se peittäisi osan osoitteesta. Älä kirjoita havaintojasi lähettämiisi kortteihin, sillä ne käännetään koreaksi ennen lähettämistä maasta. Puhelusi äänitetään.

8. Matkoja  Suomesta järjestetään Pohjois-Koreaan ryhmämatkoja.

9. Lisätietoa  Pohjois-Korean suur­lähetystö Tukholmassa, Norra Kungs­vägen 39, S-181 31 Lidingo, puh. +46-8-767 3836. www.northkorea1on1.com www.north-korea-travel.com www.finland.or.kr  Tietoa Pohjois-Koreasta

10. Kirjallisuutta  Barbara Demick: Suljettu maa. Atena, 2011. Kang Chol-hwan: Pjongjangin akvaariot. Kustannusosake­yhtiö Siltala, 2010.

Matkaopas 2/2012 -lehdessä on viisisivuinen juttu Pohjois-Koreasta.

Paikallisten oppaiden suojelemiseksi kirjoittajan nimeä ei julkaista.

Keskustelua Pohjois-Korean matkailusta