Kaksi viikkoa Malediiveillä rentouttaa - täydellisesti. Kuramathin ensimmäiset suomalaiset kertovat.

Väki lentokoneessa kurkottelee kohti ikkunoita, osa kaivelee kameraa esiin. Tällaista näkyä ei usein kohtaa: sadat pienet paratiisisaaret valkoisine hiekkarantoineen ja täydellisen turkooseine laguuneineen ovat kuin taivaasta ripoteltuja kellumaan Intian valtamereen.

Jalat alta heti kättelyssä

Saamme liput vesitasolennolle Kuramathille, ja bussi vie meidät pienemmälle lentokentälle. Vesi kohisee ja yhtäkkiä kone nousee ketterästi taivaalle. Näky vie jalat alta: valkoiset rannat, korkeat palmut ja ympärillä rauhallisesti liplattava, käsittämättömän kirkas turkoosi vesi.

Sokkihoitoa vedessä

Malediivien matalat laguunit sopivat myös lapsille, sillä niissä ei ole virtauksia. Kuramathilla tosin nähtävää pinnan alla on enemmän saaren tuulisemmalla puolella, jossa on silloin tällöin melko voimakkaita virtauksia. Koralliriutta alkaa noin 30 metrin päästä rannasta. Snorklausretkellä saan sokkihoitoa, kun yhtäkkiä erotan epäilyttävän näköistä liikettä sivullani parin metrin päässä. Käännän katseeni, ja vieressä uiskentelee puolitoistametrinen hai! Toisen kerran pelästyn vedessä, kun törmäämme papukaijakaloihin. Ihailemme isoa ja värikästä parvea, mutta yhtäkkiä se muuttaa suuntaa ja lähtee uimaan meitä kohti. Tosin en ole koskaan kuullut papukaijakalan hyökänneen ihmisen kimppuun.

Kookosta tulee korvista

Viimeisenä iltana baarimikko kertoo, että olemme mieheni kanssa Kuramathin ensimmäiset suomalaiset. Saarta suosivat pääasiassa saksalaiset, venäläiset ja englantilaiset. Englantilaispariskunta kehuu meille saaren kiinalaisravintolaa. Olemme syöneet useimmiten saaren isossa pääravintolassa, jossa on aamulla, päivällä ja illalla aasialaistyyppinen buffet. Myös kookos on tullut vähän liiankin tutuksi kahden viikon aikana. Ruoka saarella on hyvää, mutta ei unohtumatonta.

Malediivien plussat ja miinukset:

+ Rikas vedenalainen maailma.

+ Pienillä hotellisaarilla ei ole pelkoa varkaista tai liikenteen vaarallisuudesta.

+ Ei kauppakatuja eikä meluisia baareja.

- Pitkä lento ja kalliit matkat.

- Hintataso perillä on todella korkea.

- Aktiivisen matkailijan aika voi tulla pitkäksi.

Teksti ja kuva: Annukka Matikka

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2009