Kamelikyytiä ja sukellusta. Golfia ja kylpyläelämää. Vai shoppailua soukeissa ja miljoonakaupungin menoa?

Sousse: Golfia & kylpyjä

Sousse on Tunisian kolmanneksi suurin kaupunki ja tärkeä kauppasatama. Vanhankaupungin eli medinan kapeiden kujien tunnelma on yhä kuin entisaikojen arabialaisilla markkinoilla: vilkas, värikäs ja meluisa. Toisin kuin vanhakaupunki, Port el Kantaouin alue tuntuu elävän varsin eurooppalaiseen tyyliin. El Kantaouin golfkeskus on lähellä useita hotelleja. Käytössä on kaksi kenttää, Panorama ja Sea Course. Molemmat ovat 18-reikäisiä ja näköaloiltaan upeita. Soussen kylpylät ovat tasokkaita ja tyylikkäitä. Vaikka hoitoja annetaan taukoamatta, ilmapiiri on hienostunut ja rauhallinen.

Djerba: Aurinkoa & urheilua

Palmujen ja valkoisen hiekan koristaman Djerban saaren maasto on tasainen ja ilmasto lämmin ja kuiva. Saaren 120 000 asukkaasta puolet asuu saaren pääkaupungissa Houmt-Soukissa, joka on vilkkaudestaan huolimatta säilynyt rennon kylämäisenä. Keskustaa hallitsee suuri basaarialue kujineen ja aukioineen. Urheilu on Djerbassa innostavaa, ja uusiin lajeihin on helppo tutustua. Kamelilla ja hevosella ratsastetaan pitkin rantoja. Vesimopot ja polkuveneet pörräävät meressä. Veneet vetävät perässään liitovarjoja, jotka nostavat halukkaita hetkeksi yläilmoihin. Golfkenttiä on kaksi.

Tunis: Metropolin meininkiä

Pääkaupunki Tunis on 1,6 miljoonan asukkaan metropoli, jossa kohtaavat itä ja länsi, menneisyys ja nykyisyys. Kaupungin sydän on hyvin säilynyt medina. Sen alueella sijaitsevat myös maan tärkeimmät hallintorakennukset. Kaupungilla liikkuminen on turvallista ja mukavaa, kunhan muistaa olla nostamatta kameraa virallisten kohteiden kohdalla. Ostoksiin kannattaa varata aikaa, sillä loputtomilla kauppakujilla riittää tavaraa. Täältä voi löytää kauniin korun tai unelmakengät pikkurahalla, ja tinkiminen on suorastaan taidetta.

Tinkimisen alkeet

* Katsele ja hypistele tavaroita, mutta ryhdy tinkimään vasta kun tiedät, mitä haluat ostaa.

* Voit aloittaa alakanttiin, mutta älä koskaan tarjoa enempää kuin suostut maksamaan.

* Kun hintapyyntö ja tarjous ovat lähekkäin, myyjä haluaa, että kauppa syntyy.

Teksti: Riitta Annala Kuva: Juha Puikkonen

Lue koko juttu sekä muut Tunisia-ekstran jutut Täysikuu Saharassa ja Vatsa tanssii Matkaopas-lehdestä 1/2010