Miljoonakaupunki yllättää helppoudellaan ja edullisuudellaan. Lue vinkit eri alueille.

Viime vuosien rakennusbuumista ja uusista pilvenpiirtäjistä huolimatta Tokiosta löytää vielä vanhanajan henkeä. Verkkaista tunnelmaa etsivän kannattaa suunnata Yamanote-metrolinjan koillisosaan. Yanakan, Uenon ja Nezun kaupunginosissa voi vaellella pitkin sympaattisia pikkukujia.

Museoiden Ueno

Uenon alue Tokion koilliskolkassa on museonystävän unelma. Alueella on muun muassa Kansallismuseo, Tokion kaupungin taidemuseo, Länsimaisen taiteen museo ja Kansallinen tiedemuseo. Uenon museoiden keskellä on suuri puisto. Kirsikankukkien aikaan se on kaupungin suosituin hanami eli kukkienkatselupaikka.

Trendikäs Roppongi

Roppongi on huumaavan kuhiseva yöelämän keskus. Siellä juhliessa ajantaju katoaa, ja pian havahtuukin siihen, että aamu sarastaa. Baareja, diskoja ja karaokepaikkoja on kerrostalojen joka kerroksessa. Ravintoloita on satoja.

Hupia kaikille

Odaiban alue on rakennettu täyttömaalle Tokionlahdelle kaupungin edustalle. Kauppakeskuksissa on kymmeniä ravintoloita sekä muoti- ja sisustusliikkeitä. Illan hämärtyessä Odaiba muuttuu oivalliseksi virkistyskeitaaksi. Odaiban kylpylässä voi lillutella vaikka läpi yön.

Kartta kuin tippaleipä

Metro on kätevin tapa liikkua yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupungissa. Ei pidä pelästyä kirjavaa tippaleipää muistuttavaa metrokarttaa. Kaupunkia halkovat noin 13 metrolinjaa ja JR:n junalinjat. Useimmilla asemilla on roomalaisin kirjaimin kirjoitettu kartta.

Hymyillen ja kumarrellen

Japanilainen tapakulttuuri on jäykkää, mutta antaa ulkomaalaiselle paljon anteeksi. Tervehdittäessä ei yleensä kätellä vaan kumarretaan. Kaupungilla eksynyttä ulkomaalaista saatetaan lähteä viemään kädestä pitäen oikeaan osoitteeseen. Lopuksi opastajalta saa yleensä hersyvän naurun ja pitkän sarjan kumarruksia.

Teksti ja kuva: Liisa Karvinen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2009

Lue lehdestä myös kiotolaisen geishaoppilaan haastattelu Maiko Kiotosta sekä tavarapalsta Japani kotiin: Mangaa ja magnolioita.