Äkkiä mantrojen muminan seasta kuuluu kilahduksia: pari munkkia on syventynyt tietokonepeliin särpien samalla Coca-Colaa. Tiibet on yllätysten maa.

Juna nytkähtää liikkeelle Pekingistä. Lähes 90 prosenttia matkasta puksutetaan yli 4 000 metrissä. Ikkunassa vilisee ohi pengerviljelmiä, vuoria, jokilaaksoja. Lietteisen Keltaisen joen varrella näkyy pieniä peltotilkkuja. Kun aurinko nousee toisen junassa nukutun yön jälkeen, olemmekin jo Tiibetin puolella. Nykyään Lhasa on kiinalaistunut. Tiibetiläiset asuvat vanhassakaupungissa. Sen sydämessä Barkhorin alue ympäröi Tiibetin pyhistä pyhintä Jokhangin temppeliä.

Pyhä pelihetki

Tiibetin toiseksi suurin kaupunki Shigatse sijaitsee jokien risteyksessä. Maaseudulla maisema muuttuu karuksi. Ylitämme korkeita solia. Värit ja valot vaihtelevat vuorien kyljissä, pilvien varjot leikkivät. Sakyan linnoitusmainen luostari paksuine muureineen on 1100-luvulta. Pienet noviisit kantavat yhä selkä vääränä pyhiä kirjakääröjä palvelukseen. Äkkiä mantrojen muminan seasta kuuluu kilahduksia: pari munkkia on syventynyt tietokonepeliin särpien samalla Coca-Colaa.

Majesteetti näyttäytyy

Mount Everest, tiibetiläisittäin Qomolangma, on maailman korkein vuori. Olemme sen perusleirissä 5 250 metrin korkeudessa. Kaikkialla liehuvien rukouslippujen keskellä olo on harras. Tämän lähemmäksi taivasta tuskin pääsen. Happea on enää puolet merenpinnan tasosta, joten liikun kuin hidastetussa elokuvassa. Mount Everest on silmien edessä, mutta se alkaa vetäytyä pilveen. Näytös on ohi.

Ei heikkohermoisille

Lähdemme aamuyöstä ehtiäksemme päivän aikana Himalajan yli. Autolla 5 000 metriin, sitten alaspäin. Satelee lunta. Vasta päivänvalossa huomaan, miten hirveä on tiemme: louhittu pystysuoraan vuorenrinteeseen. Kolmesataa metriä alapuolellamme kuohuu joki. Putoukset syöksevät vettä. Tie on paikoin sortunut tai kivivyöryjen tukkima. 140 kilometrin matkalla se putoaa neljä kilometriä.

Matkatietoa Tiibetistä

* Pinta-ala 1,2 miljoonaa km². Asukasluku 2,6 miljoonaa.

* Tarvittavan viisumin saa Kiinan suurlähetystöstä. Viisumin ja Tiibetiin erikseen tarvittavan matkustusluvan hoitaa matkanjärjestäjä. Omatoimisesti Tiibetiin ei pääse.

* Paras aika matkustaa: huhti-toukokuu ja syys-lokakuu.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2010