Lhasaan voi matkustaa junalla Pekingistä, uutta maailman korkeimmalla kulkevaa rautatietä. Rukousmyllyt pyörivät ja jakinvoilamput savuttavat yhä, vaikka maata kiinalaistetaan kovaa kyytiä.

Sijainti  Kiinan kaakkoiskulman autonominen alue haaveilee itsenäisyydestä.

Pinta-ala  1,2 miljoonaa km².

Asukasluku  2,6 miljoonaa.

Matkailijoiden määrä  4 miljoonaa vuodessa. Suurin osa on kiinalaisia, jotka tulevat uutta rautatietä pitkin.

Pääkaupunki  Lhasa.

Kieli  Tiibetin kieli murteineen. Kiinasta muuttanut väki puhuu mandariinikiinaa.

Uskonto  Buddhalaisuus, ­islam, šama­nistinen bön, kiinalaisten uskonnot.

Viisumi  Tarvittavan viisumin saa Kiinan suurlähetystöstä. Viisumin ja Tiibetiin erikseen tarvittavan matkustusluvan hoitaa matkanjärjestäjä. Omatoimisesti Tiibetiin ei pääse. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta ­matkan jälkeen.

Raha  Kiinan juan. www.xe.com/ucc/

Terveys  Perusrokotukset ja A-hepatiitti-rokotus on syytä olla voimassa. Tiibetin ohut ­ilma voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, unettomuutta ja vatsavaivoja. Matkavakuutus on välttämätön. Tarkista sen kattavuus vuoristotaudin ­osalta. Juo vain pullotettua vettä. Kuumennettu kasvisruoka on turvallisinta.

Paras aika matkustaa  ­Huhti–toukokuu ja syys–­lokakuu. Talvella pakkasta ja tuulista. Sadekausi touko–syyskuussa. Sää vaihtelee ­Tiibetin eri osissa ja eri ­vuorokaudenaikoina.

Erityistä  Taskulamppu ­mukaan. Pyydä valokuvaus­lupa. Tiibetiläiset ovat hyvin uskonnollisia, kunnioita heidän tapojaan. Älä kosketa ­kenenkään päätä, se on pyhin ruumiinosa. Arka puheen­aihe, kuten politiikka, voi ­viedä tiibetiläisen vankilaan.

Lisätietoa  Tiibetiläisten ihmisoikeuksista huolestunut kansainvälinen järjestö on julkaissut netissä oppaan matkailijoille:

  www.savetibet.org/files/documents/TibetanChinaTravelGuide.pdf S

amaa asiaa suomeksi  www.tiibetinfo.com

Kiinan tekemät matkailusivut  www.xzta.gov.cn/yww

Taustatietoa  www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/2008/03/tiibetissa_elaa_haave_omasta_valtiosta_286840.html

Teksti ja kuva Seppo Lampila.

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2010.