Monet suomalaiset suuntaavat vuosittain Thaimaaseen. Se vaikuttaa helpolta lomakohteelta, mutta joitakin asioita turistin kannattaa välttää.

1.    Älä korota ääntäsi
Vaikka thaimaalaiset olisivat kiihtyneitä, he eivät yleensä huuda toisilleen. Suuttumuksesta huolimatta kaikki pyritään tekemään hymy huulilla. Turisti saattaa menettää malttinsa, kun asiat eivät sujukaan länsimaisella täsmällisyydellä. Myös paikallisten puutteellinen kielitaito saa helposti pinnan kiristymään. Matkaajan täytyy kuitenkin muistaa pysyä rauhallisena, sillä raivoamalla menettää thaimaalaisten kunnioituksen – ja asiat pelaavat entistä huonommin.

2.    Älä aja moottoripyörää ilman kypärää tai päihtyneenä
Monet thaimaalaiset kulkevat mopoilla ilman kypärää. Suomalaisturistin ei kuitenkaan kannata lähteä ajelemaan skootterilla kypärättä, vaikka se kuulostaisikin hyvältä idealta muutaman halvan oluttuopin jälkeen. Paikalliset ovat tottuneet maan liikenteeseen, ja osaavat ajaa sen mukaisesti. Jos mopon kyytiin on pakko päästä, niin kypärä päähän ja matkavakuutus kuntoon!

3.    Älä syö pelkästään länsimaista ruokaa
Maista paikallista ruokaa esimerkiksi katuravintoloissa. Se on todennäköisesti maukkaampaa ja tuoreempaa kuin reppureissaajille hostellissa tarjottava salmonellakana. Katuravintoloiden kokit ovat valmistaneet samoja annoksia vuosia, joten he ovat thairuoan ammattilaisia. Jos ruoka kelpaa paikallisille, se on varmasti kelvollista.

4.    Älä oleta asioiden toimivan kuten kotimaassa
Näin ei tapahdu. Paikallinen aikakäsitys poikkeaa reippaasti suomalaisesta. Jos thaimaalainen sanoo kello 10, hän tarkoittaa joskus yhdeksän ja yhdentoista välillä. Mikäli haluat lomaltasi täsmällisyyttä, kannattaa matkustaa muualle – vaikkapa Lontooseen tai New Yorkiin.

5.    Älä hempeile julkisesti
Thaimaalaiset eivät näytä kiintymystään julkisesti, toisin kuin länsimaalaiset ovat tottuneet. Käsi kädessä kulkeminen on hyväksyttävää, mutta halaaminen tai suukottelu saa paikalliset tuntemaan olonsa epämukavaksi.

6.    Älä pukeudu paljastavasti kuumuudesta huolimatta
Thaimaalaiset pitävät vaatteet päällään vaikka kävisivät meressä uimassa. Tähän on kaksi syytä: Ensinäkin he haluavat ihonsa pysyvän mahdollisimman vaaleana. Toiseksi, alastomuutta pidetään kiusallisena. Rannalle ei siis kannata mennä ainakaan yläosattomissa.

7.    Varaudu erilaiseen liikenteeseen
Thaimaan liikenne poikkeaa suuresti länsimaalaisesta. Liikennesäännöt on tarkoitettu rikottavaksi, mikäli niitä ylipäätään on ollenkaan. Kuskin kannattaa olla aina varuillaan, sillä mitä tahansa voi tapahtua. Suomen liikenteessä stressaavan ei kannata hypätä rattiin Thaimaassa ollenkaan.

8.    Älä puhu loukkaavasti kuninkaasta
Paikalliset kunnioittavat kuningasta melkein kuin jumalaa. Kunnioita matkakohdettasi, äläkä ainakaan naura kansallislaulun aikana. Edes kuninkaan kuvia ei kannata pilkata, sillä seuraukset voivat olla raskaat. Yritä suhtautua kuninkaaseen samoin kuin thaimaalaiset.

9.    Älä jämähdä turistikohteisiin
Thaimaa on kaunis ja monimuotoinen maa. On sääli tutustua vain tunnetuimpiin turistirysiin, kuten Pattayaan ja Phukettiin. Suomalaisia tapaa kotimaassakin, joten miksi et tutustuisi matkallasi paikallisiin. Reppureissaajan kannattaa ehdottomasti uskaltautua pienemmillekin paikkakunnille, joissa pääsee näkemään todellista thaimaalaista elämää.

10.    Varo sukupuolitauteja
Kuulostaa päivänselvältä lomakohteesta riippumatta, mutta monet halvoista drinkeistä hullaantuneet thaimaanmatkaajat unohtavat käyttää ehkäisyä. Thaimaan baareista on suhteellisen helppo löytää maksullista ja vähän halvempaakin seuraa. HIV ja Aids ovat maassa kuitenkin hyvin yleisiä, joten järkeä (ja kumia) kannattaa käyttää.

Lähde

Johanna Hintikka, Kuva iStockphoto