Jos olet helmikuussa Teneriffalla, pakkaa mukaan paljetit. Riitta Annala katseli, kun pitkä mies keikutti pinkkiin hameeseen verhottua takapuoltaan.

Pitkä mies keikuttaa pinkkiin paljettihameeseen verhottua peppuaan. Karvaisia jalkoja peittävät mustat verkkosukat, ja varpaat on sullottu hopeanvärisiin korkokenkiin. Sänkiset kasvot sulavat välkehtivään hymyyn, kun nunnaksi pukeutunut vaimo nykäisee hihasta. Parin työntämissä lastenrattaissa jokeltelee pieni merirosvo. Olemme kaikki aloittelemassa karnevaalien juhlintaa. Puerto de la Cruzin kaduilla ja toreilla parveilee värikästä väkeä, joka osallistuu pariviikkoisen juhlan käynnistävään avajaiskulkueeseen.

Teema vaihtuu vuosittain

Kangaspuodeissa on riittänyt jonoja siitä asti, kun plyymit ja paljetit on nostettu esiin. Karnevaaleilla on joka vuosi eri teema, eikä tule kuuloonkaan, että sama puku kelpaisi kaksi kertaa peräkkäin. Naamiaisasuja suunnitellaan ja valmistetaan pitkin vuotta. Ompelukoneet tikittävät vielä karnevaalien avajaispäivänä, mutta nykyisin pukuja ostetaan paljon myös valmiina.

Juhlia joka kylässä Teneriffan karnevaalien maineikkain ja mahtavin paraati kestää laskiaistiistaina tuntikausia saaren pääkaupungissa Santa Cruzissa. Mukana on aina supertähtiä ja julkkiksia. Pienempiä kulkueita ja tapahtumia on jokaisessa kylässä. Monelle suomalaiselle tutussa Puerto de la Cruzissa erilaisia tapahtumia riittää parin viikon ajan melkein jokaiselle päivälle. Comparsa-tanssiryhmät ja murgas-hupilauluyhtyeet käynnistävät esityksillään sesongin jo ennen karnevaalien kuningattaren ja lapsikuningattaren valintaa. Nauruhermot ovat koetuksella, kun miesten korkokenkämaraton käynnistyy. Naisiksi sonnustautuneet luomakunnan kruunut kompuroivat kilpaa koroillaan keikkuen.

Karnevaalihumua 2010 Puerto de la Cruz:

* 11.2. Karnevaalikuningattaren valinta

* 13.2. Avajaiskulkue

* 20.2. Pääkulkue.

Santa Cruz:

* 10.2. Karnevaalikuningattaren valinta

* 12.2. Avajaiskulkue

* 16.2. Pääkulkue

Teksti ja kuva: Riitta Annala

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2010