Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

MATKAOPAS-LEHTI
Pohjois-Ruotsissa vietetään tänä vuonna kulttuurivuotta, joka on täynnä erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Uumaja valittiin Riikan ohella vuoden 2014 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Pääkaupungit valitaan kulttuuriohjelman perusteella. Ohjelmalla tulee olla eurooppalainen ulottuvuus ja sen tulee ottaa myös yleisö huomioon. Kaupungit saavat mahdollisuuden kehittää imagoaan, päästä maailmankartalle ja houkutella turisteja kulttuurin kautta.

Uumaja sijaitsee Västerbottenin maakunnassa 650 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Kaupungissa on useita virkistysalueita ja luonto on aina läsnä. Uumajaa kutsutaan koivujen kaupungiksi, koska 1800-luvulla roihunneen tulipalon jälkeen kaupunkia uudelleen rakennettaessa sinne istutettiin paljon koivuja.

Kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia, näyttelyitä, esityksiä ja konsertteja läpi vuoden, mutta kevään kohokohtia ovat muun muassa:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saamelaisen käsityön näyttely 18.5 asti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Västerbottenin museossa pääsee ihailemaan uutta ja vanhaa saamelaista käsityötä. Näyttely antaa äänen alkuperäiskansalle, joka haluaa kertoa tarinansa, tietämyksensä ja ajatuksensa käsitöiden kautta.

Uumajan kulttuuriyö lauantaina 24.5

Uumajan suurin ja monipuolisin vuosittainen kulttuuritapahtuma Umeå Kulturnatta juhlii tänä keväänä 10-vuotissyntymäpäiväänsä. Kaupunki täyttyy ihmisistä ja musiikista, kun erilaiset taidenäyttelyt ja ilmaiset aktiviteetit avaavat ovensa yleisölle.

Lintubongausta Uumajajoen suistolla

Ruotsinkielinen opastus luonnonsuojelualueelle tarjoaa mahdollisuuden nähdä pesiviä lintuja touhuissaan. Toukokuussa retkiä luonnon keskelle tehdään parina sunnuntaina, tiistaina ja torstaina. Katso täältä tarkemmat aikataulut ja paikat.

Ruotsin suurin runotapahtuma 28.-31.5

Runokilpailussa jokainen osallistuja saa kolme minuuttia aikaa lausua runonsa kielellistä oveluuttaan hyödyntäen. Kilpailun lopputuloksen päättää yleisö, joka antaa pisteet runoilijalle niin itse runoista kuin esiintymistaidoistakin. Runoilijat pääsevät myös improvisoimaan. Tänä vuonna kisa on avoin, joten uusina osallistujina on kaksi tiimiä Suomesta ja Latviasta.

Ratsasta pitkin kaunista hiekkarantaa, melo kajakilla keskiyön loisteessa tai lähde maaseutuoppaan ohjastamana hirvisafarille syvälle metsän siimekseen. Uumajassa ei tekeminen lopu kesken.

Wasaline tekee matkoja Vaasasta Uumajaan päivittäin, katso täältä aikataulut ja hinnat.
Lue VisitSwedenin sivuilta lisätietoa Uumajasta.
Kurkkaa myös Uumajan kulttuuritapahtumien tarjonta täältä.

Miranda Karagöl

Sisältö jatkuu mainoksen alla