Nosta katseesi, Norjan-matkailija. Talvi-illan screeniltä voi saada silmillesi upean valo-show'n.

Norjan rannikkoa seilaavissa Hurtigruten-laivoissa ei ole yökerhoja, joissa viihdemaailman tähdet hurmaisivat yleisöä esiintymislavoilla ja videoskriineillä. Yhtä kiehtovaa valoshow’ta ei silti tarjoa mikään maailman loistoristeilijä.

Talvi-illan laajakankaalla tuikkivat miljoonat tähdet. Valojen tanssi on lähtöisin 149 miljoonan kilometrin päästä: revontulet syntyvät Auringosta ryöpsähtäneiden hiukkasten törmätessä Maan ilmakehään. Reitin pohjoisosassa aurinko ei sydäntalvella nouse lainkaan horisontin yläpuolelle. Taivaankansi roikkuu niin matalalla, että sitä voisi melkein raapia. Matkaevääksi tarvitaan ripaus onnea: jos Pohjois-Atlantille jymähtää matalapaine, tähtitaivas ja revontulet jäävät näkemättä ja mahtavat vuonotkin peittyvät sumuun.

2 000 kilometrin laivamatka Bergenistä Kirkenesiin kestää kuusi päivää. Risteily maksaa talvella laivasta ja hyttiluokasta riippuen 1 150–4 010 € henkeä kohden kahden hengen hytissä täysihoidolla. Pohjoisesta etelään risteily vie viisi päivää ja maksaa noin 900–3 150 €. Kirkenesiin ja Bergeniin pääsee Helsingistä lentäen Oslon tai Tukholman kautta.

Lisätietoa risteilyistä Linkit revontuliennusteisiin Rovaniemellä ja Muoniossa kuvattu revontulivideo

Pirkko Puoskari, kuva ASA Ivan Mervillie

Lähde: Matkaopas 8/2012