Martin Türkay -pyörävuokraamon omistaja Martin ilahtuu, kun liikkeeseen astuu suomalaisia. Kuva Raimo Itkonen
Martin Türkay -pyörävuokraamon omistaja Martin ilahtuu, kun liikkeeseen astuu suomalaisia. Kuva Raimo Itkonen

Turkin Alanya on vaivihkaa pompahtanut suomalaisten suosikkikohteeksi. Suomalaiset taas ovat alanyalaisten suosikkeja. Miksi?

Alanyan matkailupomojen mielestä suomalaiset ovat ihanne­vieraita, koska lähdemme rantalomalle muulloinkin kuin heinä–elokuussa. Tunnistamme laadun, mutta emme kitise. Emme loukkaa muslimeja valittamalla rukouskutsuista emmekä mene kadulle alasti, kuten jotkut muut lomailijat. Käytämme palveluita, emme jää vain all inclusive -hotelleihin.

Kehukuoroon yhtyy myös Martin Bernhart, polku­pyörä­vuokraamon omistaja ja Turkin veteraanisarjan triathlon­mestari, joka muutti Saksasta Alanyaan 21 vuotta sitten.

Toisin kuin ruotsalaiset ja venäläiset, suomalaiset kuuntelevat häntä ja pystyvät nopeisiin päätöksiin. Ruotsalaiset kysyvät ja kokeilevat kaikkea ennen valintaa. Liikkeessään Atatürk-kadun poikkikadulla Neslihan Sokakilla Martin neuvoo
hyvät reitit ja kohteet ja antaa mukaan kartan.

Muuten karttojen kanssa voi joutua pulaan. Kartat ovat lähinnä viitteellisiltä, katujen nimet yleensä puuttuvat. Vaellus­seuduista ­karttoja ei ole.

Turkkilainen kai ihmettelee, miksi toivomme karttoja, kun yhtä hyvin voi kysyä vastaantulijoilta. Ystävällisiä neuvojia riittää kaikkialla. Pulmia tulee vain yhteisen kielen puutteesta.

Maria Niemi
Matkaopas 4/2013 sisältää 8 sivun jutun Alanyasta.