Vielä 1970-luvulla Calcot Manorin kylpylähotelli toimi maatilana. Tilan ensimmäinen rakennus oli läheisen munkkiluostarin 1300-luvulla pystyttämä lato.

Lato seisoo yhä paikallaan ja on nyt muutettu häiden ja muiden yksityistilaisuuksien tunnelmalliseksi pitopaikaksi. Vuonna 1983 Brian ja Barbara Ball muuttivat tilan päärakennuksen seitsemänhuoneiseksi hotelliksi ja alkoivat kunnostaa myös tilan ulkorakennuksia hotellihuoneiksi. Nykyisin huoneita on 35. Niistä 12 sijaitsee päärakennuksessa ja loput tilan muissa rakennuksissa.

Omaa huonettamme hallitsevat vuosi­satoja vanhat kattoparrut. Huone on muuten klassiseen tyyliin sisustettu ja nykyaikaisesti varustettu. Kirjoituspöydällä on Bosen cd-soitin ja seinällä 32-tuumainen televisio. Ikkunastamme näkyy piha tuoksuvine ruusu­tarhoineen ja suihkulähteineen.

Kylpylän höyryävässä lämminvesialtaassa on vielä muutama paikka vapaana. Ihailemme ammeesta kylpylän suojaisan sisäpihan laventelipensaita ja ulkotakan loimuavia liekkejä. Rentoudumme höyrysaunassa ja uimme. Hoitojakin on tarjolla manikyyristä kasvojenkohotukseen. Suurin osa asiakkaista näyttää olevan pariskuntia, mutta joukossa on myös yksin matkaavia ja paljon lapsiperheitä. Perheet ovatkin viime vuosina suosineet Calcot Manoria yli muiden maan kylpylähotellien. Perheitä varten on rakennettu tilavampia huoneita ja kymmenkunta perhesviittiä. Perheen pienimmille löytyy erilaisia temmellyspaikkoja, ja lapsille on omistettu oma uima-allaskin.

www.calcotmanor.co.uk

Anneli Lenkkeri, kuva Ilpo Musto.

Matkaopas 6/2011 -lehdessä on kuuden sivun juttu englantilaisista kartanokylpylöistä.