Andamaanit Intian valtameressä
Havelockin Radha Nagar -ranta on joskus nimetty koko Aasian parhaaksi. Kuva Daniel Koponen.
Havelockin Radha Nagar -ranta on joskus nimetty koko Aasian parhaaksi. Kuva Daniel Koponen.

Andamaanien saaristo on kaunis, lämmin ja rauhoittava. Vielä ehdit kokea sen ennen turistivirtoja. Poimi tästä parhaat vinkit.

Havelockin saari siintää edessäni. Turkoosi vesi, mangrovepensaikot, valkea hiekka – aivan kuten vuosikymmen sitten, kun kävin täällä ensi kerran.
Bambumajassa laiturin päässä päivystävät poliisit. He keräävät passit kirjattaviksi, ja me matkailijat odotamme kauhtuneine rinkkoinemme tai tuliterine matkalaukkuinemme.

Moni jää lähelle, saaren keskiosiin. Yksi suosituimmista rannoista on Beach number 5, viitosranta. Minä tinkaan autoriksan saaren länsipuolelle paikkaan, johon ensi kerrallani rakastuin: seitsemännelle, Radha Nagarin rannalle.

Varttitunnin matkalla kuoppaisella tiellä näen pieniä kyliä, pikkuruisia taloja, vesipuhveleita ja peltoja. Elämä kulkee verkalleen, melkein uneliaasti.
Säkkipimeys tulee jo alkuillasta. Olemme kaukana manner-Intiasta, mutta silti sen kanssa samalla aikavyöhykkeellä.

Hotellin portilla kuulen ikävän uutisen: tuplabuukkaus. Joku muu ehti perille ensin ja sai varaamani paikan. Ei auta kuin lähteä etsimään uutta majapaikkaa.

Näin sesonkiaikana moni majatalo on jo täynnä. Lopulta kohtelias nuori mies johdattaa minut vaatimattomaan, mutta siistiin asumukseen. Sisäänkirjautumisen ja lomakkeiden täytön jälkeen huokaisen: vihdoin perillä.

Luksushotellit ovat tulossa

Viihdyn rannalla, patikka- ja snorklausretkillä ja satunnaisilla kylävisiiteillä. Torilla myyjät istuvat maassa pitkän päivän ja tarjoavat mangoja, mandariineja ja kookospähkinöitä. Elanto kootaan murusista.

Viikon kuluttua lasken hupenevia lomapäiviäni ja päätän vaihtaa maisemaa. Haluan myös pienemmille saarille. Moni jää ymmärrettävästi Havelockiin, jossa palvelut pelaavat netistä ja pankkiautomaatista alkaen. Jos saarta vertaa muihin Aasian turistikohteisiin, se on silti vielä kehittymätön. Isot hotelliketjut ovat kuitenkin jo ostaneet maata Radha Nagarin rannalta. Pian alkaa luksushotellien rakentaminen.

Pienillä saarilla on usein vain muutama piskuinen majatalo. Siellä Andamaanit ovat kuitenkin aidoimmillaan: ei lomakyliä, ei kauppoja, ei aina edes kunnon teitä.

Ninarose Maoz
Matkaopas 2/2013-lehdessä on 7-sivuinen juttu Andamaaneilta.

Andamaanit, Intia

Sijainti 
Noin 570 saaren ryhmä Bengalinlahdella. Saaret kuuluvat ­Intialle, joka on yli 1 000 km päässä.
Asukkaita 
380 000.
Kieli 
Englanti. Lisäksi tamili, hindi, bengali ja heimokielet.
Uskonto 
Animismi, heimouskonnot, islam, hindulaisuus.
Paras aika matkustaa 
Loka–toukokuu. Kesäkuukausina on monsuuneja ja myrskyjä. Joulu- ja tammikuu ovat ruuhkaisinta aikaa.
Liikkuminen 
Lentokenttä sijaitsee 2 km:n päässä pääkaupungista, Port Blairista. Autoriksat ja taksit edullisia, skootterin tai moottoripyörän voi myös vuokrata. Kypärä ei ole vakiovaruste.
Aikaero Suomeen 
–3,5 tuntia talvella, –2,5 tuntia kesällä.
Suuntanumero 
+91. Matkapuhelin toimii hyvin suurilla ja ­suosituilla saarilla. Netti on hidas, hinta noin 4 € /tunti.
Raha 
Intian rupia. 100 rupiaa = 1,40 €, 1 € = 72 rupiaa.
Juomaraha 
Ei pakollinen. Laskun loppusumman voi pyöristää.
Terveys  
Perusrokotukset ja malarian estolääkitys tarpeen. Suojaudu hyvin auringolta ja hyttysiltä. Moskiittoverkko vuoteen ylle. Muista hyvä käsihygienia. Juo vain pullovettä.  
Turvallisuus  
Turvallinen lomakohde. Mangrovepensaikoissa on krokotiileja, mutta ne liikkuvat yleensä vain auringon noustessa ja laskiessa.
Sähköjännite
220 V, sama kuin Suomessa. Pistorasioissa on kolme reikää, yleensä suomalaiset sähköpistokkeet sopivat niihin.
Viisumi  
Andamaaneille tarvitaan Intian viisumi, alkaen 64 €. IGCS, Opus 3, Hitsaajankatu 20, Helsinki, puh. 010 320 7560. www.igcsvisa.fi
Lisäksi tarvitaan oleskelulupa, jonka saa lento­kentältä tai satamasta saavuttaessa Port Blairiin. Lupa on voimassa 30 päivää, ja sille voi hakea 15 päivän jatkoajan.
Matkoja 
Meno-paluulento Helsingistä Chennain kautta Port Blairiin alkaen 950 €. Laivamatkat saarten välillä ovat edullisia, alkaen 1 €. Port Blairista lentää Havelockiin vesitasolla, noin 60 €. ­Lippuun sisältyy 5 kg matkatavaraa, ylikiloista veloitetaan.
Lisätietoa 

www.and.nic.in