Tänne matkailijan kannattaa suunnata. Listasimme Euroopan parhaat kesäfestarit.

1.    HELLFEST Open Air, Ranska
21.- 23.6 Ranskan Clissonissa järjestettävä raskaanmusiikin festivaali houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Esiintyjälista saa varmasti kyynisimmänkin rokkarin liikuttumaan, sillä lavalle nousevat ainakin Def Leppard, Kiss ja Volbeat. Suomalaisvahvistuksina festaristagella nähdään Lordi, Amorphis sekä Waltari, Korpiklaania unohtamatta.

Hellfestiin ei järjestetä matkoja Suomesta, mutta kyyditykset on mahdollista saada esimerkiksi Ruotsista. Festarialueen vieressä oleva camping-majoitus on ilmainen kaikille tapahtuman kävijöille. Jos rokkikansan kanssa telttailu ei sytytä, löytyy lähikaupunki Nantesista useita hotelleja. http://en.nantes-tourisme.com/

1 päivän lippu 75€, 3 päivää 160€

http://www.hellfest.fr/

2.    Balaton Sound, Unkari
11-14. heinäkuuta Unkarin Zamárdissa soi konemusiikki. Viime vuonna parhaan eurooppalaisen keskikokoisen festivaalin tittelin napannut tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen kuuminta bilemusiikkia. Yleisöä ovat tanssittamassa monien muiden lisäksi hittinimet Avicii, Armin van Buuren, CeeLo Green sekä The Prodigy.

Festarialueen yhteydessä on leirintäalue. Telttapaikka siellä maksaa vain 7€. Järven ympäriltä löytyy myös runsain määrin hotelleita.

Vaikka kauniin Balaton –järven rannasta voi nauttia tapahtuma-alueella, kannattaa siihen ehdottomasti tutustua laajemminkin. Esimerkiksi Siófokin kaupunki on suosittu lomailukohde niin unkarilaisten kuin turistienkin keskuudessa. Sitä kutsutaan Balatonin yöelämän pääkaupungiksi, mutta löytyy sieltä myös ruusutarhoja ja rauhallisia rantoja.

4 päivän lippu 125-135€

http://www.sziget.hu/balatonsound_english/info/about

3.    EXIT, Serbia
Serbian toiseksi suurimmassa kaupungissa Novi Sadissa 10.-14.7 järjestettävä Exit kokoaa yhteen nimiä, joita ei ainakaan Suomessa kesän festarilavoilla nähdä: Fatboy Slim, Snoop Lion, Eric Prydz, Jeff Mills… Musiikkifaneja hemmotellaan monipuolisesti niin punkilla, indiellä, rapillä kuin reggaellakin.

Serbiassa matkailijat voivat yöpyä teltan sijaan helposti myös hotellissa: hinnat ovat huokeita, ja huoneet ainakin festarikävijän mittapuulla suhteellisen siistejä. Suosituin yöpymispaikka on kuitenkin Exit Village. Leirialueella on yöpymisen ja juhlimisen lisäksi myös mahdollista harrastaa urheilua, kuten minigolfia tai seinäkiipeilyä. Rantakin löytyy läheltä. http://www.exittrip.org/eng/

Liput noin 138€

http://www.exitfest.org/en

4.    Sziget Festival, Unkari
7 päivää non-stop bailaamista Budapestissa. Sziget järjestetään 7.-12.8 Tonavan Òbuda -saarella. Festivaali houkuttelee satojatuhansia kävijöitä monipuolisilla musiikki-, teatteri- ja sirkusesityksillä, sekä erilaisilla näyttelyillä. Kävijöiden korville iloa tuovat esimerkiksi Mika, Skunk Anansie, Sebastian Ingrosso ja Regina Spector.

Mikäli yli 200 päivittäisen esityksen ja tapahtuman seuraamiselta jää aikaa, kannattaa matkailijan tutustua Budapestin kaupunkiin myös festivaalialueen ulkopuolella. 1800-luvulla rakennetut talot ja rauhalliset kahvilat tuovat sopivasti tasapainoa vilkkaaseen festarireissuun.

1 päivä 49€, viikkolippu 230€

http://www.sziget.hu/festival_english/programs2013/line-up#.UXko61eDl8E

5.    Benicassim Festival, Espanja
Valencian ja Barcelonan välisellä rannikolla 18.-21.7 pidettävän musiikkifestivaalin lavalla nähdään kattava kavalkadi esiintyjiä. Päälavalle nousevat ainakin Queens of the Stone age, Arctic Monkeys ja The Killers. Pienemmillä lavoilla musisoivat muun muassa Benny Benassi, Hurts sekä La Roux.

Benicassimista on alle 100km Valenciaan. Jos on valmis jättämään väliin muutaman esityksen, ehtii matkailija käväistä pitkän viikonlopun aikana sielläkin. http://www.hotels.com/de465941/hotels-valencia-spain/

http://benicassimfestival.co.uk/test-hotels/

4 päivän lippu 160-175€

http://fiberfib.com/index.php/en/

Johanna Hintikka, Kuva Sziget