Poikkea Potsdamiin Berliinistä. Etäisyyttä kaupungeillä on vain 30 kilometriä.

Potsdam, Fredrik Suuren rakentama puistokaupunki, tuo esiin menneen ajan säihkeen: rokokoo­palatseja puutarhoineen, kappeleineen ja suihkulähteineen. Potsdamiin pääsee kätevästi Berliinistä myös junalla, S-bahnjunalla, bussilla, raitiovaunulla ja turistilaivalla. Pienten järvien ympäröimä, Havel-järven kupeessa oleva kaupunki olisi vaatinut monen päivän tutustumisen. Kirkkoja, kartanoita, linnoja, pylväsportaaleita ja paviljonkeja riittää.

Brandenburgin osavaltion pääkaupunkia sanotaankin Saksan Versaillesiksi.Erona kuitenkin on, että Potsdam on elävä kaupunki. Brandenburgerstrasse, yksi vilkkaimmista ostoskaduista, päättyy Brandenburgin porttiin, Fredrik Suuren rakennuttamaan riemu­kaareen. Saman miehen kesäpalatsi Sanssouci sijaitsee Sanssoucin puistossa ja toimii museona. Stadt-hotelli oli mielestämme varsin hieno. Kahden ­hengen huone upeine aamiaisineen maksoi 82 euroa. Paluumatkaa ­Berliiniin oli enää 30 kilometriä.

Saksan valtion matkailutoimisto

Teksti ja kuva Eeva Mehto. Kuva Potsdamin torilta.

Kolmen päivän autoloma -juttu julkaistu Matkaopas-lehdessä 6/2012. Potsdamin lisäksi esitellään Cottbus, Bautzen, Görlitz, Dresden, Meissen ja Wittenberg.