Kap Verde on pehmeä lasku Afrikkaan. Boa Vista on saarista itäisin, lähimpänä Afrikan manteretta. Mikä siellä pistää silmään?

Boa Vistan saari on lämmin ja ystävällinen, mutta Onni Rinteen, 6, mielestä kaikista parasta on hiekka. Poika hyppää siihen makuulle monta kertaa päivässä hotellin pihassa, rannalla ja dyyneillä. Saharan autiomaasta hiekkaa lentää lisää aina kun tuulee, ja saarella tuntuu tuulevan joka päivä. Hiekasta kurkistaa aavikkoruusu, Adenium obesum -lajin valkea kukkanen, kasvimaailman supersissi.Makaan ruusun seurana hotelli Riu Karamboan rannalla. Hiekanjyvät rummuttavat vartaloani ja kasvojani, narskuvat hampaissa. Suomalaiset talonmiehet voivat vain kadehtia, miten hyvin hiekoitus on hoidettu koko saarella.

Boa Vista on Kap verden saarista itäisin, lähimpänä Afrikan manteretta. Senegalista, kuudensadan kilometrin päästä, tulee saarille töihin tuhansia siirtolaisia keräämään rahaa opiskeluun tai perheen elatukseen. Niin on tehnyt myös Ivandro, johon tutustumme rannalla. Kahden lapsen isä on rakentanut pajan hiekkadyynin kupeeseen, lähelle hotellin aitaa. Muutamasta laudasta kyhätyssä kopissa on merinäköala ja työtuolina autonrengas. Muovi­katon alla mies työstää varovasti hiekkakivestä kilpikonnaa, saaren symbolia. 15 eurolla saan niitä kaksi. Siis 20 eurolla, sillä vaihto­rahaa ei ole. Kenties lahjoitus päätyy totiselle tyttölapselle, joka näkyy repaleisessa valokuvassa, jonka tytön isä kaivaa taskustaan. Afrikasta tulleet tunnistaa hyvin tummasta ihonväristä. Kap Verdellä syntyneillä on usein portugalilaisten perimänä suklaanruskea iho.

Teksti ja kuva Maria Niemi.

Matkaopas 8/2012 -lehdessä on 5 sivun juttu Kap Verdestä.

http://youtu.be/HV6wRYsE4zk