Taiwan on Aasian pikkutiikeri ja Taipei sen pörheä pääkaupunki, joka yllätti virkeydellään kaiken nähneet Aasian-kävijät.

Suurkaupungin hintataso ei päätä huimaa.

Isken 25 Taiwanin dollaria eli noin 60 senttiä lippuautomaattiin. Robotti kiittää kohteliaasti naisen äänellä ja sylkäisee vaaleansinisen muovikolikon kouraani. Tämä on matkalippuni ensimmäiseen etappiimme, Ximenin asemalle.

Ximen on Taipein vastine Tokion Shibuyalle, nuorison alakulttuurien ja muodin kehdolle. Ximenin alueella vierailee kuukausittain kolme miljoonaa uteliasta kävijää.

Kun nousemme maan kamaralle, vastassa on isoja liikerakennuksia, joiden seiniä koristavat valtavat mainostaulut. Joka puolella aistii Japani-vaikutteet. Kadut ovat täynnä nuoria, jotka ovat pukeutuneet päästä varpaisiin viimeisimpien trendien mukaisesti.

Kännykät piippaavat, nauru raikaa, teknobiitti pauhaa. Taiteilija suihkii graffitia seinään, toinen imitoi Michael Jacksonia. Näyteikkunoissa esitellään japanilaisten ja korealaisten poppareiden levyjä, fanituotteita ja manga-sarjakuvia.

Sujahdamme sisään japanilaiseen ketjuravintolaan, Yoshinoyaan. Kolmella eurolla täytämme mahat aasialaisella pikaruoalla: kanalla, vihanneksilla ja riisillä.

Vesa Salmi, Alex Leander Kuva Vesa Salmi

Lue koko artikkeli Taiwanin pääkaupungista, Taipeista, Matkaoppaan numerosta 4/2012.