Adolf Hitlerin kesäpaikkaa kutsuttiin Kotkanpesäksi. Siellä korkeita paikkoja kammonnut Saksan johtaja yritti rentoutua

Rotko on reilusti yli kilometrin syvyinen, ja näkymä bussin ikkunasta tuntuu vatsanpohjassa. Vastaan tulee toinen bussi. Yksityisautoilu ei ole sallittua Hitlerin Kotkanpesään johtavalla kapealla tiellä, mutta jos olisi, onnettomuuksia riittäisi. Bussimatka 1 700 metrin korkeuteen tunnelin suulle kestää Obersalzbergista vartin. Yli sata­metrinen tunneli vie kallion sisässä olevan ylellisen hissin luokse. 134 metriä nouseva hissi rakennettiin vuoren sisään, jotta vuoren alku­peräinen muoto säilyisi.

Kotkanpesän rakentamisen takana oli Adolf Hitlerin henkilökohtainen sihteeri, vaikutusvaltainen Martin Bormann. Hän halusi antaa Führerille unohtumattoman 50-vuotislahjan. Näkymä alas laaksoihin ja vuorten välissä lainehtivalle Königsseelle on huikaiseva. Paikan valinta ei ollut sattuma, Kotkanpesän piti symboloida Hitlerin ja kansallissosialistien rajatonta valtaa. Residenssiä ja sinne johtavaa tietä oli rakentamassa 3 500 työntekijää. Töitä tehtiin yötä päivää lähes kaksi vuotta. Syntymäpäivälahja valmistui vuoden etuajassa, 1938.

Toisen maailmansodan puhjettua 1939 Saksan hyökkäyksellä Puolaan Kotkanpesä jäi enimmäkseen tyhjilleen. Hitlerin morsian Eva Braun vieraili siellä kesäisin aurinkoa ottamassa, ja joskus talossa järjestettiin juhlia. Hitler itse kävi Kotkanpesässä vain muutaman kerran. Lieneekö syynä hänen korkeanpaikankammonsa – seikka, jota hän ei tietenkään myöntänyt. Nykyään Kotkanpesä on eteläisen Saksan matkailumagneetti. Parhaimmillaan siellä vierailee jopa 5 000 vierasta ­päivässä.

http://www.kehlsteinhaus.de/

Teksti ja kuva Martti Puukko.

Juttu kokonaisuudessaan matkavinkkeineen on julkaistu Matkaopas-lehdessä 4/2012.