Hedelmiä ja vihanneksia Nuwara Eliyan torilla
Hedelmiä ja vihanneksia Nuwara Eliyan torilla

Englantilaiset siirtomaaherrat perustivat 1800-luvulla Nuwara Eliyan puutarhakaupungin maan korkeimman vuoren juurelle.

Matka jatkuu ylemmäs vuoristoon kohti teeplantaaseistaan tunnettua Nuwara Eliyaa. Kuskimme avaa autonikkunat ja kehottaa meitä vetämään keuhkot täyteen virkistävää ilmaa.

Hän on syntyperäinen colombolainen ja tietää kertoa, että pääkaupunkilaiset lomailevat Nuwara Eliyassa maalis–toukokuussa, kun Colombossa sää käy liian kuumaksi.

Samoin tekivät englantilaiset siirtomaaherrat 1800-luvulla. He perustivat Nuwara Eliyan puutarhakaupungin maan korkeimman vuoren Pidurutalagalan juurelle.

Nuwara Eliya on yhä hyvin englantilainen. Sir Edward Barnesin kodikseen rakennuttama Grand Hotel elää kuin aikakapselissa. Hotellin aula, tilava päivällissali, puupaneloitu baari tunnelmallisine takkoineen ja biljardihuone ovat kuin suoraan vanhasta englantilaisesta kartanohotellista.

Pikku-Englanniksi ristitystä Nuwara Eliyan kaupungista löytyvät luonnollisesti myös golfkenttä, hevoskilparata ja monia englantilaistyyliin rakennettuja taloja sievine puutarhoineen.

On pakko pysähtyä juomaan kupillinen teetä. Sri Lanka on maailman kolmanneksi tärkein teentuottajamaa. Siitä on kiittäminen englantilaisia, jotka maailmanvalloituksillaan ihastuivat kiinalaiseen teehen ja alkoivat viljellä sitä ensin Kandyn lähistöllä ja sitten Nuwara Eliyan rinteillä.

Kierrämme oppaan kanssa Mackwoods-plantaasin tehtaan ja istahdamme terassille, josta avautuu vehreä näkymä yli peltojen.

Anneli Lenkkeri ja Ilpo Musto  Kuva Ilpo Musto

Lue koko juttu Matkaoppaan numerosta 3/2013.