Splitin viehättävä vanhakaupunki on kietoutunut romanttisesti rapistuneen roomalaispalatsin ympärille. Lue, mikä on Splitin suosituin uimaranta.

Split on romantikon kaupunki. Vanhankaupungin kadut ovat kuin luodut kuljeskelulle ja levähdyksille monissa kahviloissa. Aluetta hallitseva, roomalaisen keisari Diokletianuksen rakennuttama palatsi on 1 700 vuotta vanha. Näyttää siltä kuin mikään ei olisi muuttunut niistä ajoista. Samettipukuihin sonnustautuneet sotamiehet seisovat vartiossa Pyhän Dominiuksen katedraalin aukiolla, ja kissat naukuvat askelten kuluttamilla valkoisilla portailla.

Kadut kuin taidetta

Vanhakaupunki jatkuu palatsilta pohjoiseen rantaviivaa mukaillen, kunnes saavutaan Marmontovan ostoskadulle. Ennakkoon suunnittelimme tutustuvamme ainakin palatsialueella sijaitseviin etnografiseen museoon ja kaupunginmuseoon, mutta Splitin kiireettömyys vetää pidemmän korren. Split on kuin taidenäyttely, jossa istahdetaan penkille ja tutkitaan taulua, kunnes se painuu mieleen.

Eväitä torilta

Aivan Splitin keskustan tuntumassa on uimarantoja. Suuntaamme aamu-uinnille kohti Marjanin puistoa. Rannan kävelytie kulkee aivan meren yllä. Lounaan päälle teemme kävelyretken Splitin suosituimmalle uimarannalle, Baèvicelle. Ostamme torilta tuoreet eväät. Pakkaamme reppuun kirsikoita, tomaatteja ja siloposkisia persikoita. Baèvicessa tajuamme, että Split on myös oiva rantakohde. Vesi on kirkasta, ja rannat ovat hyvin hoidettuja. Mäntyjen varjossa on kutsuva rantakahvila.

Kiireetön tunnelma

Alkaa jo hämärtää, kun palaamme hotelliin. Tuttu ääni kaikuu heti, kun astumme Rivan puoleisesta portista sisään palatsialueelle. Katedraalin pienellä aukiolla laulaa mieskuoro. Ihmiset ovat istuutuneet rakennusten kuluneille portaille. Kuuntelemme laulua ja katselemme ihmisiä. Kaikki vaikuttavat tyytyväisiltä ja rauhallisilta. Splitin kiireettömyys pitää otteessaan.

Splitin plussat ja miinukset:

+ Kaupunki- ja rantaloma samalla reissulla.

+ Lyhyet välimatkat. 

- Hyvät yhteydet lähisaarille.

- Palatsin lisäksi vähän nähtävyyksiä.

- Ei merkittävästi halvempaa kuin Suomessa.

Teksti: Mika Kaverinen Kuva: Nina Kaverinen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2009