Korealaisten mielenlaatu on lähellä suomalaista, joten 10 miljoonan asukkaan suurkaupunki tuntuu heti kotoisalta. Lue vinkit.

Ensimmäisenä Soulissa silmiini pistävät yleinen siisteys ja järjestelmällisyys. Saadakseni heti yleiskuvan kaupungista suuntasin N Seoul Toweriin, joka sijaitsee aivan keskustassa Namsan kukkulan laella. Sinne pääsee kätevästi joko kaapelijunalla tai taksilla. Tornin eteläpuolella sijaitsee erityisesti ulkomaalaisten suosima Itaewon satoine pikkuliikkeineen ja klubeineen, yökerhoineen ja etnisine ravintoloineen. Siellä ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys on aito korealainen karaokekoppi, jossa värikkäät diskovalot vilkkuvat ja musiikki raikaa korvia huumaavasti huonolaatuisista kaiuttimista.

Tarkasti vartioitu retki

Etelä-Korean matkalla voi kokea myös palan Pohjois-Koreaa. Koreoiden välissä on niin sanottu demilitarisoitu vyöhyke. Vyöhykkeelle ei voi mennä omatoimisesti vaan vain matkatoimiston järjestämällä retkellä. Vyöhyke on 248 kilometriä pitkä ja neljä kilometriä leveä eristäen tehokkaasti maat toisistaan. Raja on yksi maailman tarkimmin vartioiduista, minkä huomasi jo Soulista lähdettäessä: vartiotorneja ja valvontalaitteita oli tasaisin välimatkoin.

Varpaat veteen

Soulilaisten henkireikä keskellä kaupunkia on Cheonggyecheon-virta ja -puisto. 600 vuotta sitten kuningas Yeongjon määräyksestä virta ruopattiin 200 000 työmiehen voimin. 1960-luvulla se katettiin ja alueesta muodostui Soulin bisneskeskusta. Nyt uoman yli on rakennettu 22 siltaa ja useita muita nähtävyyksiä, kuten historiallinen pyykinpesupaikka ja vesisuihkutunneli. Vedestä sekä vehreydestä nauttiminen pilvenpiirtäjien ympäröimänä on rentouttava kokemus keskellä vilkkainta Soulia. Jopa liikenteen melu vaimenee uomassa lähes kuulumattomiin. Samalla pääsee hetkeksi pois kaupallisuudesta ja voi vaikka liittyä lounastavien soulilaisten joukkoon huljuttelemaan paljaita varpaita virrassa.

Matkatietoa Etelä-Koreasta

- Sijainti: Korean niemimaalla Itä-Aasiassa.

- Asukasluku 10 miljoonaa, koko maassa 48 miljoonaa.

- Ilmasto: Lauhkea, neljä vuodenaikaa.Paras aika matkustaa on kevät.

- Aikaero Suomeen +7 tuntia kesällä, + 6 tuntia talvella.

- Erityistä: Tervehdykset ja kiitokset ovat tärkeitä korealaisille. Raha ja luottokortti ojennetaan kaksin käsin.

Teksti ja kuva: Janne Orava

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2008