Skopelos ja Skiathos voittavat vehreydessä muut Kreikan saaret. Mamma Mia -elokuvista tunnettu Skopelos on Kreikan piilotettu paratiisi, Skiathos taas on hieman vilkkaampi ja tunnettu rannoistaan.

Skopelos on vihrein Kreikan saarista: lähes sadan neliökilometrin pinta-alasta yli puolet on heleän vihreää pinjametsikköä. Ei ihme, että se sai Hollywoodin filmiväenkin rakastumaan itseensä. Kauniilla pikkusaarella kuvattiin musikaalielokuva Mamma Mia.

Vuoripolun parfyymi

Päätän kavuta elokuvan hääkirkkoon, korkealla vuorenhuipulla sijaitsevaan Agios Ioanniksen kappeliin. Se sijaitsee saaren pohjoisosassa, 23 kilometrin päässä Skopeloksen kaupungista. Viimeiset metrit sinne kävelen pientä polkua pitkin. Pinjametsikön tuoksu ympäröi minut metsäisen parfyymin tavoin. Rannan jylhä näkymä sykähdyttää. Niemennokassa kohoaa sadan metrin korkeuteen pieni kalliosaari. Huipulle mutkittelee kiveen hakattu portaikko.

Taverna-ateria 7 eurolla

Skopelos ei ole mikään menomesta, mutta Skopeloksen kaupungista löytyy viihtyisiä ravintoloita. Hintataso on hivenen edullisempi kuin vilkkaammalla Skiathoksella. Rantakadun varrella olevassa ravintolassa pieni seurue syö runsaan alkupalakattauksen leipineen, viineineen ja jälkiruokineen noin seitsemällä eurolla henkeä kohden.

Skiathos kutsuu rannalle

Uimista ja auringonottoa rakastavalle Skiathos on paratiisi. Yksi upeimmista rannoista on saaren pohjoisosassa sijaitseva Lalaria, jonka erikoisuus on merestä kohoava, holvikaaren muotoinen rantakallio. Saaren historiallinen päänähtävyys on vanha linnoitettu pääkaupunki Kastro saaren pohjoisosassa. Mielenkiintoinen käyntikohde on Neitsyt Marialle omistettu Evangelistrian luostari.

Eloisa kaupunki

Skiathoksen kaupungin Papadiamantis-kävelykadulla saa aikaa kulumaan vaikka loputtomasti. Oletpa kiinnostunut vaatemyymälöistä, designpuodeista tai perinteisistä käsitöistä, valinnanvaraa on. Viihtyisiä ravintoloita ja pikkutavernoja on paljon, joukossa muutamia trendikkäitä baarejakin.

Matkatietoa Skopeloksesta ja Skiathoksesta

- Sijainti Egeanmeressä. Skiathoksen etäisyys mantereesta on alle kymmenen kilometriä.

- Pinta-ala Skopelos 96 km², Skiathos 55 km².

- Asukkaita Skopelos 5 700, Skiathos 6 200.

- Lisätietoa Kreikan valtion matkailutoimisto, Iso Roobertinkatu 10, Helsinki. Puh. 09-607 113.

Teksti: Eija Aatela Kuva: Nina Kaverinen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2009