Kukoistava keidas kohoaa hiekka-aavikosta kuin tuhannen ja yhden yön ihme.

Siwan aavikkokeidas Libyan rajalla sopii niille, jotka ovat jo nähneet kaiken Egyptistä. Siwan asukkaat ovat berbereitä, joilla on oma kulttuurinsa ja kielensä. Keidas on säilyttänyt omintakeisuutensa ennen kaikkea eristäytyneisyytensä ansiosta. Siwaan pääsee sekä omalla autolla että bussilla. Yksitoikkoista aavikkomaisemaa halkovan suoran asfalttitien varrella on vain kaksi pikkuruista kahvilaa - ja loputtomiin hiekkaa. Siwan sydän on tori. Sen laidalla komeilee Shali, savitiilistä rakennettu vanhakaupunki. Yksi Siwan suosituimmista käyntikohteista on Kleopatran lähde, joka sijaitsee pari kilometriä keskustasta.

Aleksanterin jalanjäljet

Maailmankartalle Siwa pääsi vuonna 2003, jolloin Pariisi-Dakar-Kairo-rallin autot oheisjoukkoineen ohittivat keitaan matkalla Kairoon. Kuuluisin vieras lienee yhä Aleksanteri Suuri, joka matkusti Siwaan 332 eKr. valloitettuaan Egyptin. Hän halusi maan muinaisten mahtihallitsijoiden tapaan hakea siunausta asemalleen Ammon-jumalan oraakkelilta.

Savitiiliä ja palmupuuta

Siwassa on parikymmentä hotellia, joista löytyy aina tilaa - lukuun ottamatta huippusesonkeja, kuten lokakuun Täysikuu-festivaali ja islamin juhlapyhät. Lähes kaikki hotellit edustavat perinteistä paikallista arkkitehtuuria savitiiliseinineen ja palmupuusta tehtyine huonekaluineen. Halvimmillaan makuusijan ja jaetun kylpyhuoneen saa muutamalla eurolla.

Dyynien syleilyssä

Lähes kaikki hotellit järjestävät retkiä hiekkadyyneille ja suolajärville. Retkistä suosituin on auringonlaskusafariksi kutsuttu jeeppiajelu aavikolle ihailemaan tulipallona räiskyvän auringon katoamista hiekkadyynien tai vuorenhuipun taakse. Reilusti sokeroitua minttuteetä siemaillessa aika pysähtyy, ja asteittain tummuva aavikko sulkee pienen ihmisen syleilyynsä.

Matkatieto Siwasta

Sijaitsee Egyptin luoteisnurkassa Saharan autiomaassa lähellä Libyan rajaa. Pinta-ala 1 088 km², asukasluku noin 25 000. Sama aika kuin Suomessa. Raha Egyptin punta. 10 LE = 1,40 euroa. 1 euro = 7 LE. Paras aika matkustaa on helmi-huhtikuu ja syys-marraskuu, jolloin lämpötila on päiväsaikaan miellyttävä, joskin öisin viileä.

Teksti ja kuva: Päivi Arvonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2009