Seitsemän tärkeää fado-osoitetta. Älä mene Lissaboniin ilman tätä listaa!

Lissabon ei ole liian suuri, mutta se on tarpeeksi iso. Sieltä löytyy nähtävää niin historiaan ihastuneelle kuin ultramodernin arkkitehtuurin ihailijalle. Lissabon on Euroopan vanhimpia pysyvästi asuttuja seutuja. Kalastusalusten muotokieli kertoo yhä foinikialaisten perinnöstä. Upeat kaakelityöt ovat maurilaisajan perua. Kukkuloille nousevat kujat ovat osittain keskiaikaisessa asussaan. Palatsit ja kirkot hehkuvat barokin loistoa. Trendikkäiden ostoskatujen vastapainoksi Lissabonista löytyy työläiskortteleita ja kirpputoreja, joiden rosoisessa tunnelmassa voi lepuuttaa silmiään palatsien ylenpalttisen koristelun jälkeen.

Loman alkajaisiksi kannattaa kavuta Pyhän Yrjön linnoitukseen , josta aukeaa upea näköala Tejojoelle ja Belémin kaupunginosaan. Linnavuorelta voi laskeutua Alfamaan, jonka jyrkät rinteet tarjoavat sokkeloisia kaupunkinäkymiä. Beco do Carneirolla ikivanhat talot miltei nojaavat toisiaan vasten. Se on pakko nähdä, samoin kuin meluisa Rua de São Pedron ostoskatu kalamarkkinoineen. Jos haluaa Alfaman jälkeen maistaa vaurautta, kannattaa suunnata Bairro Alton yläkaupungissa sijaitsevan Igreja de São Roquen kirkkoon. Maailman kalleimmaksi mainittu Johannes Kastajan kappelin barokkialttari kuuluu Lissabonin ykkösaarteisiin.

Kaiken katoavuutta voi mietiskellä Carmon rauniokirkossa. Pyhäinpäivänä 1755 kolme maanjäristystä tuhosi Lissabonin alakaupungin. Carmon kirkon katto sortui haudaten alleen salillisen jumalanpalvelukseen kokoontuneita kaupunkilaisia. Selkeälinjainen Baixan kaupunginosa rakennettiin tuhoutuneen keskustan tilalle, mutta vanhaa loistoa löytyy edelleen Belémistä.

Belémissä kannattaa tutustua ainakin kolmeen kohteeseen ja yhteen kahvilaan. Tejojoen suulla kohoaa pieni ja kaunis Belémin torni, joka tunnetaan Portugalin symbolina. Valtava Hieronymuksen luostari on pakollinen vierailukohde, samoin ylhäisön vauraudesta kertova ainutlaatuinen vaunumuseo. Casa dos Pastéis de Belém on kahvila, jonka suussa sulavaa erikoisleivosta tullaan maistelemaan kaukaakin.

Fadossa soi kaipaus

Portugalilainen fado on maailman vanhinta urbaania musiikkia. Se kertoo rakkaudesta, ilosta ja surusta sekä ennen kaikkea kaipauksesta. Parhaat fadopaikat löytyvät Alfaman ja Bairro Alton kaupunginosista.

* Clube de Fado, Rua de S. João da Praça, 92.

* Parreirinha de Alfama, Beco Espírito Santo 1.

* Senhor Vinho, Rua Meio Lapa 18.

* Bacalhau de molho, Beco dos Armazéns do Linho.

* Café Luso, Tv. Queimada 10.

* Severa, Rua Gáveas, 51.

* Timpanas, Rua Gilberto Rola 24.

Teksti: Sirpa Rydman

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2005