Shanghai on elävä, kirjava ja uudenlainen - suoraan sanottuna maailman mielenkiintoisin metropoli. 2000-luvun komeetta tarjoaa alennusmyyntejä sadan metrin välein.

Shanghaita halkoo maailman kolmanneksi pisin joki, Jangtse. Joen uoma jakaa kaupungin kahteen aivan erilaiseen osaan. Länsipuolen vanhassakaupungissa, Puxissa, asuu liki 90 prosenttia kaikista shanghailaisista. Itäpuolen Pudong puolestaan on pilvenpiirtäjineen kaupungin moderneinta osaa. Joenrantaa seuraileva Bundin kävelykatu on oivallinen paikka aloittaa tutustuminen Shanghaihin.

Sitten ostoksille

Aivan Bundissa sijaitsevan Peace-hotellin kulmalta alkaa Nanjing Donglu, jonka varrella riittää merkkitavaraliikkeitä ja erilaisia tavarataloja. Tavarat ovat aitoja ja hinnat eurooppalaisella tasolla. Tekstiilit ovat edullisia ja alennusmyyntejä löytyy sadan metrin välein. Kahviloita ja teehuoneita kadun varrella on sadoittain. Hedelmät ovat erittäin edullisia, ja esimerkiksi raikas mangomehu maistuu virkistävältä shoppailun tuoksinassa. Nanjingin päässä on puisto ja sen vieressä Radisson-hotellin pyörivä kattoravintola. Hotellin huipulta saa kirkkaana päivänä hyvän yleiskuvan alati muuttuvasta Shanghaista.

Jättiläisten maahan

Joen itärannalla on maailman huippuarkkitehtien luoma Pudongin alue. Kätevimmin sinne pääsee joen ali taksilla. Vielä viisitoista vuotta sitten Pudongin alue oli soista jokisuistoa, jossa oli jonkin verran maanviljelystä. Nyt sinne on noussut viitisenkymmentä pilvenpiirtäjää sekä kongressi- ja kulttuurirakennuksia. Jin Mao Tower on 430 metriä korkea. Sen lähellä oleva viestintätorni Pearl Tower on sitäkin korkeampi. Keväällä 2008 valmistuu kolmas jättiläinen; uudesta tornista tulee lähes puolen kilometrin korkuinen. Pudongin puolelle ovat asettuneet kansainväliset hotelliketjut ja muutama ostoskeskus. Modernille puolelle jokea on avattu paljon myös kahvi- ja jäätelöpaikkoja, mutta houkuttelevuudessa ja viihtyisyydessä voiton vie länsipuolen Bund.

Matkatietoa Shanghaista

Sijainti: Huangpu-joen varrella, lähellä Jangtsen suuta. Asukasluku noin 17 miljoonaa. Aikaero Suomeen: +6 tuntia. Paras aika matkustaa: Loppusyksy ja vuoden alku. Ilma on silloin puhdasta ja raikasta. Loppukesästä Shanghai on kuuma ja tukala. Matkoja: Viiden päivän matka alk. noin 1 000 euroa/2hh/kolmen tähden hotelli. Edestakaislennot alk. noin 800 euroa.

Teksti: Markku Helismaa Kuva: Jutta Kuure

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2007