Matkan aikana voi kokea koko elämän kirjon: toivon ja epätoivon, vuoriston ja laakson, upporikkauden ja rutiköyhyyden.

Nepal lepää mahtavan Himalajan sylissä. Maa on pikkuruinen verrattuna suuriin naapureihinsa Intiaan ja Kiinaan. Niiden puristuksessa se on kuitenkin säilyttänyt itsenäisyytensä ja omaleimaisen kulttuurinsa. Nepal on maailman köyhimpiä maita. Liikenneyhteydet ovat kehnot, koulutus on puutteellista. 5-14-vuotiaista lapsista lähes puolet käy töissä. Katulasten määrä on huolestuttavasti nousussa, ja maaseudun tytöt joutuvat usein prostituoiduiksi.

Elävä jumalatar

Katmandussa on tuhansia tuhansia temppeleitä. Durbar-aukiolla on myös kaunis puuleikkauksin koristeltu talo. Se on elävän jumalattaren, Kumarin, asunto. Elävä jumalatar valitaan neljä-viisivuotiaista Shakya-suvun tytöistä. Kumari vaihdetaan toiseen kuukautisten tultua.

Apinatemppelissä

Swayambhunath Stupa on Nepalin vanhin buddhalainen temppeli. Sitä kutsutaan myös apinatemppeliksi kaikkialla loikkivien apinoiden vuoksi. Temppelin torniin on maalattu Buddhan kaikkinäkevät silmät: yksi pari joka ilmansuuntaan. Tornin 13 kerrosta kuvaavat mietiskelyn tasoja aina nirvanaan saakka.

Keskiajan tunnelmaa

Patan on laakson kaupungeista ehkä parhaiten säilyttänyt luonteensa ja identiteettinsä. Käsityöläisperinteet ovat voimissaan. Kuten keskiajalla, kaikki ammattikunnat harjoittavat ammattiaan omilla kujillaan. Tämä on todella loistava aidon tavaran ostospaikka. Katukuvakin on kuin keskiajalta. Oman värinsä siihen antavat myös tiibetiläiset - onhan maassa myös noin 30 000 tiibetiläispakolaisen vähemmistö. Pienistä kylistä Tiibetin karavaanitien varteen laajentuneet kaupungit ovat jo melkein kasvaneet yhteen. Kasvu on kuitenkin tapahtunut oikealla tavalla. Keskiaikaiset kokonaisuudet ovat säilyneet, ja kaikille uskonnoille ja kulttuureille on annettu tilaa ja olemassaolon oikeus. Tämä on rikasta köyhässä maassa.

Matkatietoa Nepalista:

* Sijainti Himalajalla, naapurivaltiot ovat Kiina ja Intia. Pinta-ala 140 797 km². Väkiluku noin 29 miljoonaa.

* Pääkaupunki Katmandu.

* Raha: Rupia, NPR. 1 euroa = noin 110 NPR.

* Paras aika matkustaa: Loka-huhtikuu.

* Aikaero Suomeen: Talvella + 3 h 45 min, kesällä +2 h 45 min.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2009