Lammaspaimenten saari on särmikäs sekoitus makeaa elämää ja villiä luontoa.

Päällepäin ei arvaa, ketä Sardinian koillisrannikoilla sijaitsevan Costa Smeraldan huviloissa majailee. Vastaantulevien Ferrarien määrästä voi kuitenkin päätellä jotakin, samoin siitä, että Porto Cervon satamassa keinuu kalliita huvipursia. Ruokakaupoissa on erinomaiset kaviaarivalikoimat ja ostoskoreihin ladataan vain kalleimpia samppanjamerkkejä. Kauniita rantoja ja makeaa elämää on matkailijalle toki tarjolla ympäri Sardiniaa, ja huomattavasti kohtuullisemmin hinnoin.

Kodikas Alghero

42 000 asukkaan Alghero on tuttu monille suomalaisille. Kaupungin vetonaula on puolustustornien vartioima vanhakaupunki, jota meri huuhtoo kolmelta suunnalta. Pääkaduilta kannattaa poiketa myös sivummalle. Kaikkialla pelargonit tuoksuvat ja pyykit hulmuavat lämpimässä merituulessa. Meno vilkastuu auringon laskiessa, kun tyylikkäästi pukeutuneet kaupunkilaiset alkavat kerääntyä rantakadulle iltakävelylle, passegiatalle.

Karibia pienoiskoossa

Kaikesta näkee, että Stintinon pikkukaupunki on tottunut miellyttämään matkailijoita. Talot on maalattu helein pastellivärein. Rantaravintoloiden terasseilla nautitaan lounaaksi meren herkkuja ja vilpoisaa valkoviiniä. Bussin ikkunasta avautuu näky, joka vuoksi monet tulevat Sardiniaan. Kallioniemen kyljessä hohtaa pitkä kaistale liidunvalkoista hiekkaa. Meri kimaltaa niin häikäisevän turkoosina, että voisi kuvitella olevansa Karibialla.

Rantojen rauhaa

Tuuli tuo nenään timjamin, myrtin ja rosmariinin tuoksun. Kurkistan tienvarren näköalatasanteelta alas ja näen auringonpalvojan toiveunen todeksi muuttuneena. Jyrkät kalliot suojaavat puolikuun muotoista hiekkapoukamaa. Sardinian pikku rannat tavoittaa parhaiten veneellä. Patikointi piikkipensaiden keskellä mutkittelevia polkuja on toinen vaihtoehto, mutta kaikkiin poukamiin ei edes pääse jalkaisin.

Mitä maksaa?

Hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa, elokuussa on reipas sesonkilisä. Keskitason hotellihuone alkaen noin 90 euroa. Kolmen ruokalajin menyy viineineen keskitason ravintolassa alkaen noin 20 euroa. 1,5 litran vesipullo kaupassa noin 0,50 euroa.

Teksti: Pirkko Puoskari Kuva: Juha Puikkonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 7/2007