Obispo-kadun La Lluvia de Oro.
Obispo-kadun La Lluvia de Oro.

MATKAOPAS-LEHTI
Perinteinen kuubalainen keittiö on lähellä suomalaista: pelataan miedoilla perusmauilla.

Kuubalaisen aterian perustana on liha. Possu ja kana ovat usein hyviä, mutta nautaa Havannassa ei yleensä kannata tilata.

Riisi ja pavut ovat erottamaton osa ateriaa, samoin salaatti ja uppopaistettu ruokabanaani.

Pitkään haudutettu lihakastike ropa vieja, ”vanhat vaatteet”, on kokeilemisen arvoinen.

Yksityiset paladar-ravintolat ovat yleensä parempia kuin valtion ravintolat. Jos yöpuuna on yksityismajoitus, casa particular, kannattaa kokeilla lounasta tai illallista siellä. Kotiruoka on useimmiten maukasta.

Aukioloajat vaihtelevat. Paladarit ja ravintolat ovat yleensä auki puolesta-
päivästä puoleenyöhön.

Vanha Havanna
♣ La Deliciosa de La Habana  Bernaza 1, O’Reillyn ja Obispon välissä. Hyvä peruspaladar.

Keski-Havanna
♣ Castropol  Malecón 107. Asturialaisten yhdistyksen ravintola. Hyvä ruoka ja hienot näkymät.

Vedado
Gringo Viejo  21. katu, E- ja F-katujen välissä. Vanhimpia edelleen toimivia paladareja. Ruoan taso vaihtelee, mutta palvelu on mukavaa ja sisustus kotoisa.

Elina Yrjölä  Kuva  Jukka Rapo

Lue lisää Havannasta Matkaoppaan numerosta 8/2014.