Englantilainen kuuluisa puutarhasuunnittelija Rosemary Verey sai oman puutarhansa kukoistamaan ja päätti avata sen päiväksi yleisölle. Kuinka kävi?

Kolmesataa vuotta sitten rakennettu kartano sijaitsee pienessä Barnsleyn kylässä. Yksi omistajista on ollut kuuluisa puutarhasuunnittelija Rosemary Verey (1918–2001), joka muutti tilalle miehensä kanssa vuonna 1952.Vuonna 1970 Rosemary avasi puutarhan yleisölle päiväksi. Nykyisin siellä vierailee 30 000 matkailijaa joka vuosi. Monet tulevat yhä paikalle ihastelemaan Rosemaryn työn jälkiä.

Barnsley House on nykyisin kunnostettu boutique-hotelliksi. 18 huoneen, ravintolan ja baarin lisäksi hotellissa on myös Garden Spa -kylpylä. Sen moderni, matala rakennus sulautuu harmonisesti historiallisen kartanotilaan ja maaseutumaisemaan. Seinänkorkuisista ikkunoista avautuu rauhoittava näkymä laidunniitylle. Olen varannut aromaattisen hieronnan. Sitä odotellessa ehdin piipahtaa kylpylän höyry­saunassa ja pulahtaa ulko-altaassa. Kylpylän pääterapeutti Sarah Newsham toivottaa minut tervetulleeksi. Valitsemme Aromatherapy Associates -sarjasta minulle sopivat tuotteet ja laskeudumme portaat alas hoitohuoneeseen, joka täyttyy ihanasti laventelin, rosmariinin ja inkiväärin tuoksuilla.

www.barnsleyhouse.com

Anneli Lenkkeri, kuva Ilpo Musto

Teksti on pieni osa Matkaopas 6/2011 -lehden kuuden sivun kartanokylpyläjutusta.