Etruskikuninkaiden, keisarien, paavien ja matkailijoiden Rooma solisee ikuisesti.

Hotelli Condottin aula henkii menneen maailman charmia. Sijaintikin on täydellinen: Piazza di Spagna on kulman takana. Maailman parhaat ostoskadut ovat hotellin naapurissa. Trevin suihkulähde, Pantheon ja Piazza Navona, Rooman aukioista suurin ja kuuluisin, ovat käden ulottuvilla.

Espanjalaisen aukion hulinaa

Piazza Spagnalla laivanmuotoinen barokkilähde pulppuaa kirkasta vettä ja heijastelee sinne heitettyjen lanttien metallivärejä. Trinità dei Montin ruskea, kaksoistorninen barokkikirkko kohoaa kuin kuningas Espanjalaisten portaitten yläpuolella. Kirkko on hallinnut aukiota 1500-luvun alusta asti. Puoli vuosituhatta aukio on kuhissut elämää, ja sitä ovat ympäröineet kahvilat, tavernat ja majatalot.

Suihkulähteeltä jäätelölle

Iltaa kohti ovaalinmuotoinen Piazza Navonan barokkiaukio täyttyy muusikoista, ilveilijöistä ja pantomiimitaiteilijoista. Runollisesti haalistuneet palatsit hehkuvat ilta-auringossa kuin korut. Kaikkien suihkulähteitten äiti löytyy Espanjalaisen aukion kupeesta. Fontana di Trevi viimeistään todistaa, että barokilla oli dramaattinen sielu. Suihkulähde on 25 metriä korkea ja 20 metriä leveä. Keskellä meren jumala Neptunus taltuttaa merihevosia korinttilaisten pylväiden keskellä. Trevin takana Via Panetterialla sijaitsee Rooman paras jäätelöbaari, San Crispino.

Pökerryttävät pyörylät

Rooma on kupolien kaupunki: kirkkoja sinne on siunaantunut 400. Niistä erikoisin on Pantheon, maailman vaikuttavin pyörörakennus. Vuodet 76-138 elänyt keisari Hadrianus rakennutti kaikille jumalille omistetun temppelin, joka muutettiin myöhemmin kirkoksi. Pyhän Pietarin aukio pyörryttää suuruudellaan. Maailman suurin kirkko, Basilica di San Pietro, on ylistys marmorille, kullalle ja jättimäiselle mittakaavalle.

Paras tori löytyy nenää seuraten

Viisisataa vuotta sitten Campo dei Fiorilla ihasteltiin noitarovioita, nyt kukkia ja vihanneksia. Ruusut, atsaleat, mimosat ja juustot tuoksuvat. Leipää, makkaroita, lihaa ja kalaa on kaupan. Campo dei Fiori on kansanomaisempi kuin Rooman keskustan muut aukiot. Illalla Campolla näyttäydytään kävelyllä ( passegiata).

Teksti: Satu Prusti-Nelson Kuva: Rick Nelson

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2008