Siitä lähtien kun Beatles valloitti maailmaa noin 40 vuotta sitten, Lontoo on ollut popkaupunkien kiistaton ykkönen.

Beatles-faneille Lontoo on aarreaitta, sillä bändi asusteli kaupungissa noin seitsemän vuotta aina hajoamiseensa asti. St. John's Woodissa sijaitsevista Abbey Roadin studioista on tullut fanien suosituin pyhiinvaelluskohde. Joka päivä kymmenet ja taas kymmenet turistit kuvauttavat itsensä suojatiellä, jolla Beatlesit tepastelevat Abbey Road -levynsä kansikuvassa. Studioiden edessä oleva valkoinen muuri joudutaan maalaamaan aina uudestaan, koska fanit töhrivät sen kirjoituksillaan.

Abbey Roadilta kannattaa ottaa bussi numero 139 tai 189, jotka vievät keskustaan Oxford Circukselle. Jos jää pois Baker Streetillä, voi käydä huippusuositussa Madame Tussaudin vahakabinetissa katsomassa Beatlesien ja satojen muiden julkkisten näköisnukkeja. Oxford Circuksen lähellä on yksi Lontoon parhaiten hoidetuista teattereista, Palladium. Sen lavalla on esitetty niin teatteria, varieteeta kuin popkonsertteja. Nykyään Andrew Lloyd Webberin omistamassa paikassa pyörii lähinnä musikaaleja.

Maineikkain Lontoon rockklubeista on The Marquee. Se nousi maineeseen 60-luvulla, jolloin sekä Rolling Stones että Led Zeppelin esiintyivät siellä ensi kertaa lontoolaisille. Kerholla esiintyivät myös Jimi Hendrix, Eric Clapton & Yardbirds, David Bowie ja Who. Pienen Soho Square -puiston toisella puolella sijaitsee Astoria-teatteri, joka on mustiin pukeutuvan rokkikansan konserttipaikka. Muun muassa HIM, The Rasmus ja Nightwish ovat konsertoineet siellä loppuunmyydylle salille. Astoriaa vastapäätä on vuonna 1929 perustettu Dominion Theatre, jossa vielä 70-luvulla pidettiin rockkonsertteja. Sittemmin se on toiminut musikaaliteatterina.

Kannattaa pistäytyä myös Denmark Streetillä noin sata metriä Dominion-teatterista etelään. Se on täynnä soitinkauppoja, joista rokkarit käyvät ostamassa kitaroitaan. Onnekkaat saattavat bongata kadulla Oasiksen Noel Gallagherin tai jopa Eric Claptonin uutta soitinta etsimässä.

Pohjois-Lontoon poptärpit

* Keskustan pohjoispuolella sijaitsee Camden Town, jonka markkinoille Lontoon nuoriso kokoontuu viikonloppuisin. Camden Town oli 90-luvun alkupuolella brittipopin keskipiste, ja siellä on kuuluisia klubeja, kuten vanha Electric Ballroom ja uudempi Barfly. Alueesta tuli trendikäs, kun Oasiksen veljekset Noel ja Liam Gallagher asettuivat lähistölle Primrose Hilliin, jossa myös Led Zeppelinin Robert Plant asustelee. Camden Townissa ovat MTV-musiikkikanavan studiot.

* Pohjois-Lontoossa sijaitsee myös Wembleyn stadion, jossa pidettiin ensimmäinen Live Aid -konsertti. Siellä ovat esiintyneet Michael Jackson, Madonna, Queen, Pink Floyd, Bon Jovi, Bruce Springsteen, David Bowie ja Rolling Stones. Vanha stadion purettiin tänä keväänä valmistuvan uuden jalkapallopyhätön tieltä.

Teksti ja kuva: Ilpo Musto

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2006