Missään muualla risteilymatkustaja ei saa samanlaista historian rautaisannosta kuin Punaisellamerellä. Lue, millainen elämys on Kristina Cruisesin risteily.

Kavioiden kopse sinkoilee hämärän kalliosolan seinämistä. Olemme matkalla tarunhohtoiseen Petraan, joka hiljattain äänestettiin maailman seitsemän uuden ihmeen listalle. Muutaman kilometrin kävely vuoria halkovaa, kuivunutta joenuomaa pitkin on kuin sadusta. Kalkkikivi hehkuu kaikissa punaisen, ruskean ja violetin sävyissä, ja valon ja varjon leikki tekee taikojaan.

Avaran taivaan alla

Avojeeppi kiitää halki hiekkadyynien. Aurinko on jo matalalla ja värjää ympärillä kohoavat kalliomuodostelmat punaiseksi ja violetiksi. Olemme Jordanian Wadi Rumissa, maailman kauneimmaksi sanotussa autiomaassa noin 80 kilometrin päässä Akabasta. Auringon laskiessa nautimme vieraanvaraisuudesta Jabal Rumin beduiinileirissä. Nuotiot valaisevat hämärtyvää tienoota, ja makea minttutee höyryää laseissa.

Ikuisen elämän tähden

Niilin suisto kattaa 3,5 prosenttia Egyptin pinta-alasta, mutta suurin osa 79 miljoonasta asukkaasta on sulloutunut tälle kapealle kaistaleelle. Luxorin liepeillä härkävaljakot kyntävät maata, kuten ne ovat tehneet jo vuosituhansien ajan. Kuninkaiden laakso joen länsirannalla on jälleen jo autiomaata. Tänne vuorten kätköihin faraot rakennuttivat itselleen hautoja, joihin hallitsijan palsamoidun ruumiin lisäksi varustettiin kaikki tuonpuoleisessa tarvittava rekvisiitta valtaistuimista veneisiin, orjiin ja jousipyssyihin. Tähän mennessä laaksosta on löydetty 62 hautaa.

Pyramidin juurella

Suezilla osa risteilyvieraista lähtee tutustumaan kuuluisaan kanavaan, mutta useimmat valitsevat Kairon pyramideineen ja museoineen. Vain Gizan pyramidit ovat jäljellä vanhan maailman seitsemästä ihmeestä. Viimeistään täällä vakuuttuu, että muinaisessa Egyptissä faraoita pidettiin todellakin jumalina ja että mainen elämä oli vain valmistautumista tuonpuoleiseen.

Viiden tähden retkiä

Suomalaisen Kristina Cruises -varustamon Punaisenmeren risteilyillä on ollut kysyntää, eikä ihme. Tuskin millään muulla risteilyreitillä voi yhden viikon aikana saavuttaa yhtä monta maailmanluokan nähtävyyttä. Risteilyn hintaa (hyttiluokasta riippuen 775-1 995 euroa) nostavat ateriapaketti sekä retket, joita ei kerta kaikkiaan voi jättää väliin: Luxor, Wadi Rum, Petra ja Kairo.

Teksti: Pirkko Puoskari Kuva: Matti Saira

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2008