Brasilian karnevaalipääkaupunki Rio pitäisi jokaisen kokea. Tämä on kaupunki, jossa hymy ja peukun nosto auttavat melkein joka tilanteessa.

Sijainti  Atlantin rannalla maan kaakkoisosassa.

Asukkaita  Suur-Riossa esikaupunkeineen yli 10 miljoonaa.

Kieli  Portugali.

Uskonto  Roomalaiskatolisia 60 %.

Raha  Brasilian real, BRL. 1 real = noin 0,40 €. 1 € = noin 2,50 realia.  Yleisimmät luottokortit käyvät.

Aikaero Suomeen  –5–6 tuntia

Passi ja viisumi  Viisumia ei tarvita.

Terveys  Perusrokotusten lisäksi hepatiitti A -suoja. Suojaudu hyttysiltä, ajoittain denguekuume-epidemioita. Ota kattava matkavakuutus. Yksityisklinikat ja -sairaalat ovat korkeatasoisia.

Turvallisuus  Liikennevälineissä, turistialueilla ja raha-automaateilla on syytä varoa. Jätä arvoesineet hotellin turvalokeroon. Centrossa ei ole hyvä liikkua yömyöhään. Taksit ovat yleensä luotettavia. Pidä kaupungilla mukana valokopio passista.

Liikkuminen  Taksilla lentokentältä Copacabanalle noin 50 realia, 20 €. Ipanemalle 60 realia, 24 €. Rio de Janeiro–Búzios noin 350 realia, 140 €. Tarkista, että mittari on päällä tai sovi hinta etukäteen. Metro on nopea, siisti ja ilmastoitu. Ipanemalta ja Copacabanalta Centroon ja Sambódromolle 20–30 minuutissa, lippu noin 2,60 realia, 1 €. Bussilippu noin 2,70 realia, 1,10 €. Autonvuokrausfirmoja on Copacabanalla ja lentokentällä. Liikenne on ajoittain ruuhkaista, paljon yhdensuuntaisia katuja. Suomalainen ajokortti riittää.

Tapahtumia  Seuraavat karnevaalit 8.–12.2.2013. Rio de Janeiro isännöi jalkapallon MM-kisat 2014 ja kesäolympialaiset 2016.

Matkoja  Meno-paluu Helsinki–Rio de Janeiro alkaen 800 €. Viikon pakettimatka esimerkiksi joulukuussa 1 340 €.

Teksti ja kuva Seppo Suomela.

Lue Riossa asuvan Seppo Suomelan Rio-juttu Matkaopas-lehdestä 6/2012.