Latvian 750 000 asukkaan pääkaupunki kutsuu nauttimaan mannermaisesta tunnelmasta.

Matkaa Suomesta Riikaan on vain noin 300 kilometriä. Sinne pääsee kätevästi omalla autolla, bussilla, lentäen tai laivalla. Hotellien hinnat ovat viime vuosina nousseet, ja luksuspaikkojen hinnat ovat pilvissä. Kohtuuhintaisia majapaikkoja löytyy keskustan ulkopuolelta.

Riika oli jo tsaarinvallan aikana kuuluisa riehakkaasta yöelämästä, ja vauhti on entisestään kiihtynyt. Uusia menopaikkoja avautuu harva se ilta. Myös kulttuuritarjonta on tasokasta. Ruoka- ja ostospaikkoja löytyy joka makuun. Hintataso on korkeampi kuin muualla Latviassa, mutta suomalaiselle vielä edullinen.

Parhaiten 800-vuotias hansakaupunki avautuu kävelyretkellä. Kierroksen voi aloittaa vaikkapa Brivibas ielalla sijaitsevalta Vapaudenpatsaalta, joka muistuttaa itsenäisyydestä puna-armeijaa vastaan käydyn vapaussodan päätteeksi 1918. Paikalla on aina kukkia ja päiväsaikaan kunniavartiosto.

Matka jatkuu Kalku ielan kautta Pietarin kirkolle, jonka tornissa voi käydä ihailemassa Riikaa lintuperspektiivistä. Kirkon läheisyydessä on kaupungin merkittävin nähtävyys, Raatihuone ja sen vieressä Mustapääveljesten kiltatalo. Raatihuoneen ensimmäisessä kerroksessa toimii kaupungin turisti-info. Tutustumisen arvoinen on myös lähellä sijaitseva Miehitysajan museo, joka kertoo saksalaisten ja venäläisten miehitysvallasta. Mustapäiden talolta pääsee pientä kujaa pitkin upealle Tuomiokirkkoaukiolle. 1200-luvun alussa rakennettu kirkko kultakukkoineen on Riian symboli.

Aukiolta kävelyretki jatkuu Pils ielaa pitkin kohti saksalaisen ritarikunnan linnaa. Jos sen salossa liehuu lippu, presidentti on kotona. Pienen matkan päässä sijaitsee Saeima eli renessanssityylinen parlamenttirakennus sekä suippokärkinen Jaakobin kirkko. Läheisen Ruotsalaisen portin läpi pääsee kaupunginmuurille, jota on entisöity pieni pätkä. Ruutitornin luota saavutaan Filharmonikoiden aukiolle, jonka komeimmat rakennukset ovat saksalaisten kauppiaiden Suuri kilta ja käsityöläisten Pieni kilta.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Elävää musiikkia ja kuvataidetta:

* Suuri kilta, Amatu iela 6, Riian suosituimpia konserttisaleja, jossa soittavat filharmonikot.

* Galleria M6, Marstalu iela 6, avoinna 12-23. Aivan kaupungin keskustassa sijaitseva galleria, jossa on vaihtuvia näyttelyitä ja kulttuuriväen suosima taidekahvila.

* Taideteollisuusmuseo, 10/20 Skárnu iela, avoinna 11 17, ma suljettu. Neuleita, keramiikkaa, kansantaidetta, art deco -taideteollisuustuotteita.

* Hamlet Club, Jàna seta 5, avoinna kello 19:stä viimeisen asiakkaan lähtöön. Jazzia, teatteria ja tanssia.

* Cita Opera, Raina BLV 21, avoinna 12-05. Päivällä lounaspaikka, illalla yökerho, jossa kuulee elävää musiikkia rockista jazziin.

Kaupunkiliite/Matkaopas 3/05

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2005