Jamaikan saari on hurmaava yhdistelmä keinuvaa reggaeta, tropiikin vehreyttä ja huoletonta elämänasennetta.

Jamaikan vanhin turistikeskus Montego Bay on paikkana tylsänpuoleinen. Rantaelämää, hotelleja ja rihkamakauppoja on tosin runsaasti. Kauniiden, rohkeiden ja etenkin nuorten rantaparatiisi löytyy Negrilistä Jamaikan länsikärjestä. Entinen kalastajakylä on Karibian muodikkaimpia paikkoja. Upean rannan lisäksi sinne houkuttelevat vapaamielinen ilmapiiri ja vilkas iltaelämä.

Rennosti rannalla

Negrilin rannat ovat Jamaikan parhaat, mutta todellisia helmiä ovat myös San San Beach lähellä Port Antoniota ja Bluefields Bay, joka sijaitsee Savanna-la-Marin itäpuolella. Oracabessassa on James Bond Beach. Lempirannakseni tuli kuitenkin Ocho Riosin länsilaidalla Dunns River Fallsin alapuolella sijaitseva alue. Valkoinen hipiäni herätti mustien kansoittamalla rannalla uteliaisuutta. Ylempänä Dunns River Fallsin vesiputouksilla turisteja riitti, sillä käynti putouksilla kuuluu Ocho Riosissa pysähtyvien loistoristeilijöiden ohjelmaan. Paikka on upea, mutta en suosittele heikkojalkaisille enkä rommilasien kallistelun jälkeen!

Kingston käy ylikierroksilla

Pääkaupunki Kingston on 700 000 asukkaan metropoli, jossa täytyy pitää varansa: juopuneena ei kannata kuljeskella, ja tarkkana on oltava myös selvin päin. Matkaoppaissa kehotetaan välttämään Kingstonia, mutta riittää kun kiertää Trenchtownin, Beirutin ja Falklandsin huumejengien hallitsemat slummit. Oluttölkit lensivät kuin varoitukseksi. Tuijotukset eivät olleet ystävällisiä. Kingstonilla on myös toiset kasvot. Yläkaupungin New Kingston tarjosi paljon rauhallisempaa menoa. Kaupungin armottoman paahteen keskellä Devon House oli todellinen keidas. Vuonna 1881 rakennetun kartanon sisäpihalla on ylihintaisia pikkuputiikkeja, mutta terassiravintola on upea ympäristö vaikkapa romanttiselle lounaalle.

Rastojen vieraana

Hyvä tapa tutustua on paikalliseen kulttuuriin on vierailla Bob Marleyn synnyinkylässä Nine Milesissa. Pääsymaksu on 15 dollaria (12 euroa). Pieni myymälä tarjoilee ylihintaan T-paitoja ja muuta reggaekrääsää. Paikan ydin on kaunis Zion Hill, Marleyn lapsuudenkoti. Ilmapiiri on mystisen levollinen, kuin toisesta maailmasta.

Teksti ja kuva: Kai Jauhiainen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2006