Mongolian aavoilla aroilla hevonen voittaa auton ja jurtta kerrostalon.

Mongolian pääkaupunki Ulan Bator näyttää ensi silmäyksellä ankealta. Hiilivoimalat tupruttavat sakeaa savua keskellä kaupunkia. Kun pääsemme kaupungin ulkopuolelle, eteemme avautuvat silmänkantamattomat ruohoarot. Loppumatkan ensimmäiselle etapillemme Jalman Meadowsin luonnonsuojelualueelle taitamme jakkivankkurilla. Perillä näemme ensin kukkivan kumpareen ja sen takaa jurtat. Tästä pohjoiseen alkaa Siperian taiga.

Karaokea pikkukylässä

Aamulla patikoimme joenrantaa ylös ja laskemme sitten kumilautalla alas. Ratsastamme näissä maisemissa vielä seuraavan päivän, ennen kuin siirrymme Ulan Batorin kautta Holboon. Pikkukylässä täydennämme ruoka- ja juomavarastojamme. Kylän torilla myydään vihanneksia, ja lähellä on myös karaokebaari. Olemme sen ainoat asiakkaat, ja kunniaksemme musiikki pannaan soimaan. Tunnelma on kuin Kaurismäen elokuvasta.

Painia hevosmiesten kanssa

Viimeiset etapit ovat Zorgol Hairhan -vuorilla. Nousemme kivikkoista rinnettä pitkin vuoren laelle. Näkymät ovat huikeat: kaukana arolla häämöttää suolajärvi kuin kangastuksena. Laukkaamme viimeiset kilometrit leiriin. On viimeinen iltamme hevosmiesten kanssa. Paini on mongolien suosikkilaji, ja he haastavat meidät otteluun. Vahvinkaan ryhmästämme ei pärjää mongolille, vaan on pian selällään.

Auto hyytyy autiomaahan

Aamulla meidät noutaa auto, jolla ajamme Gobin autiomaan poikki lähelle Kiinan rajaa, Gurvan Saikhan -vuorille. Kukkulalla rukouslipuin koristeltu hyvän matkan toivomuspaikka. Automme alkaa kuitenkin nikotella ja sammuu. Onneksi vieressä on pari jurttaa, ja sieltä saadaan apua. Vierähtää kolme tuntia, ennen kuin ajokki viimein hurahtaa käyntiin ja jatkamme matkaa kohti Gobin autiomaata. Sen autius, kuumuus ja hiljaisuus tekevät mietteliääksi. Tältäkö näyttää maailman lopussa?

Matkavinkit

* Mongolia rajoittuu pohjoisessa Venäjään ja etelässä, idässä ja lännessä Kiinaan. Valtiomuoto on tasavalta.

* Pinta-ala 1 565 000 neliökilometriä, asukkaita 2,6 miljoonaa. Pääkaupunki Ulan Bator, 650 000 asukasta.

* Kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä.

* Maa on turistille melko turvallinen, joskin liikenne on hurjaa. Juomavesi on syytä keittää, jos pullovettä ei ole saatavilla.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2006