Sallan Poropuistossa elettiin tänä syksynä jännityksessä, sillä hormonihuurujen sekoittama vauhtiveikko kasasi itselleen haaremin ja vartioi kaikkia sen naispuolisia jäseniä mustasukkaisesti.

Poro-Räikkösen uhma kohdistui sekä kaikkiin Poropuistossa asusteleviin miespuolisiin lajitovereihin että puiston työntekijöihin. Kaikkea se rakkaus teettää, myös poroilla.

Räikkönen syntyi reilut viisi vuotta sitten sallalaisen poromiehen tokkaan. Ajoporojoukkoihin se siirtyi kevättalvella 2012. Räikkönen otti työn innolla vastaan ja kyyditti jo viime talvena matkailijoita halki lumisen erämaan. Kesäaika kului leppoisasti laiskotellen. Matkailijaryhmille piti olla edukseen ja poseerata valokuvissa. Palkkioksi sai aimo annoksen poronrehua. Talvella tippuneiden sarvien tilalle kasvoivat kesällä uudet, entistä ehommat ylpeydenaiheet.

Ruskan värjätessä maan Räikkönen huomasi olevansa tokan komein ja voimakkain. Rykimäaikana eli porojen kiima-aikana syksyllä nuoret urosporot eli hirvaat kokoavat itselleen jopa 20 naaraan eli vaatimen haaremin. Sen valtiudesta käydään urosten kesken kiivaita taisteluja, joissa sarvet kolisevat ja koparat tömistävät tannerta. Valtahirvas vahtii vaatimiaan tarkkaan, päästelee rykimistä muistuttavia äännähdyksiä ja ajaa kilpakosijat matkoihinsa.

Kymmenien naisten miellyttäminen ei ole helppoa. Välillä valtahirvas joutuu luistamaan jopa ruokailuista, joten syksyllä lauman komeimman titteliä kantanut hirvas saattaa talven tullen olla tokan laihin ja surkein. Räikkösenkin tunnemyrsky on sittemmin laantunut, ja se on taas pudottanut sarvensa. Lauman muut urokset maksavat nyt takaisin uhittelut ja sarveniskut.

Räikkösen kyytiin pääsee Sallan Poropuiston opastetuilla porosafareilla. www.salla.fi www.sallareindeerpark.fi

Kuva  Paula Aspholm-Heimonen