Gdynian, Sopotin ja Gdanskin puolesta puhuvat läheinen sijainti ja edullinen hintataso.

Gdynia

Gdyniaan tutustuminen on helpointa aloittaa rautatieasemalta. Rantaan pääsee parhaiten joko Starowiejska- tai 10 Lutego -katua. Starowiejskalla sijaitsee kaupungin vanhasta rakennuskannasta muistuttava museo Abrahamin talo. 10 Lutego muuttuu kukkaistutusten ja puiden kaunistamaksi Kosciuszkin aukioksi ja lopulta Etelälaituriksi, joka on kaupunkilaisten näyttäytymispaikka. Laiturin vasempaan reunaan on ankkuroitu museolaivat Blyskawica ja Dar Pomorza. Laiturin keskellä on ravintoloita ja baareja, joissa voi haukata välipalaa. Hinnat eivät päätä huimaa.

Gdansk Gdyniasta Gdanskiin pääsee kätevästi SKM-paikallisjunalla. Matka kestää puolisen tuntia ja maksaa noin euron. Gdanskiin ydin, Dluga eli pitkäkatu, alkaa Kultaiselta portilta. Sen läheisyydessä on Pyövelin talo, jossa toimivat Meripihka- ja Vankilamuseo. Ravintoloiden lisäksi Pitkäkadulla on paljon meripihkaverstaita. Pitkäkatu avautuu Pitkätoriksi, Dlugi Targ. Komeiden kauppiastalojen julkisivut kohoavat torin molemmin puolin. Kaupunki pommitettiin raunioksi toisessa maailmansodassa, mutta talot rakennettiin uudelleen. Komeimpia niistä on Artusin hovi, jossa toimii museo. Sen edessä seisoo kaupungin tunnus, Neptunuksen patsas ja suihkulähde.

Sopot Sopotia ei kannata jättää väliin, jos pitää auringonpalvonnasta ja vanhan kylpyläkaupungin leppoisasta tunnelmasta. Hienohiekkainen ranta on nelisen kilometriä pitkä. Kävelykatu Monciakin varrella on kahviloita, gallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja art noveau -rakennuksia. Keskivaiheilla tönöttää "juopunut talo" Krzywy Domek. Monciak päättyy rantaan, jossa komeilee uusi kylpylä- ja kauppakeskus. Euroopan pisin puusilta Molo työntyy merelle yli puoli kilometriä. Hämärän laskeutuessa sieltä avautuu tunnelmallinen näkymä rannalle ja kaupunkiin.

Miten pääsee?

Laivalla: Finnlines vie Helsingistä Gdyniaan matkustajarahtilaivoilla kolmesti viikossa.

Lentäen: Unkarilainen halpalentoyhtiö Wizz Air lentää kolme kertaa viikossa Turusta Gdanskiin. T

eksti ja kuva: Hannu Nieminen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 5/2009