Kroatian pohjoisosassa sijaitseva Istrian kaunis niemimaa haastaa Italian ja Kreikan.

Matkakertomus Istrian nimimaasta saa matkakuumeen nousemaan. Ensin tulee tuoksu. Tuoreena paistetun kalan aromi saa jokaisen nälkäisen nieleskelemään.

Istrian yksinkertaisin makuelämys on rapeaksi pariloitu kala, jonka päällä on vain persiljaa, valkosipulia ja kultaisena kimaltavaa oliiviöljyä.

Nirsot italialaisetkin tulevat nykyisin Adrianmeren toiselle puolelle nauttimaan pyyntituoreista merenherkuista.

Historian rakastaja huomaa haluavansa vierailla Pula Arena -amfiteatterissa ja Rovinjin kaupungissa katsastamassa Pyhän Markuksen siivekkään leijonan. Taiteesta nauttiva halajaa sisämaahan, Grožnjan kaupungin kymmeniin taidegallerioihin.

Rannikon maineikkaat oliivitarhat on myös katsastettava, maailman parhaimpien öljyjen maistaminen on ainutlaatuinen kokemus.

Teksti Maaret Thome-Stavenhagen  Kuva Juha Puikkonen

Koko esittely Istrian ihmeistä on luettavissa Matkaoppaan numerosta 3/2012.