Portugalin toiseksi suurimmassa kaupungissa on mukavan vanhanaikainen ilmapiiri. Nälän iskiessä kannattaa siirtyä Porton viehkeimmälle seudulle, Cais da Ribeiran joenrantakadulle.

Jos Portossa on aikaa vain yksi päivä, se sujuu mukavimmin vanhaankaupunkiin tutustuen. Dourojoen vartta seuraileva rinnealue tulvii aitoa ajan patinoimaa tunnelmaa. Aamiainen arkisessa kuppilassa sanomalehtiään selaavien paikallisten kanssa on hyvä aloitus.

Leppoisa lounas

Nälän iskiessä kannattaa siirtyä Porton viehkeimmälle seudulle, Cais da Ribeiran joenrantakadulle, jota reunustavat erilaiset ruokapaikat terasseineen. Porton erikoisuuksien, sisälmysruokien, sijasta voi valita suolattua turskaa, bacalhauta. Iltapäivällä ehtii katsella vedessä keinuvia pikku purjelaivoja ja käytöstä poistettuja portviinin kuljetusaluksia, jotka mainostavat vastarannan viinikellareita.

Jokiristeilylle

Risteilyllä kaupunki näyttäytyy toisesta perspektiivistä. Ensin vene matkaa kohti sisämaata monen korkealta kaartuvan sillan ali. Rantakadun pääaukio on Largo do Terreiro, jonka alueelta kannattaa metsästää vapaa terassipöytä. Sen ääressä voi nauttia myös näköalasta joelle ja sen vastarannalle.

Puoteihin ja retkelle

Jos Portoon jää yöksi, reviiriä ehtii laajentaa kaupungin tärkeimmille ostosväylille, Santa Catarinan ja Cedofeitan kävelykaduille. Porton tunnetuimmassa kauppahallissa, Mercado do Bolhãossa, asioivat aamupäivisin paikalliset perheenemännät. Metrolla pääsee kätevästi Atlantin rannalle Matosinhosiin. Sataman ja rannan kupeessa levittyy useita hyviä uimapaikkoja, mutta kutsuvia ovat myös alueen kala- ja äyriäis-ravintolat. Aterian jälkeen askeleet johtavat Avenida do Brasil -merenrantakadulle, jota reunustavat hienot huvilat ja somat poukamarannat. Meren ja joen yhtymäkohdassa on mukava nousta raitiovaunuun ja nauttia joenvartta seurailevan reitin pittoreskista ja kuluneesta kauneudesta.

Porton neljä nähtävyyttä

Palácio de la Bolsa Porto on 1900-luvun alussa valmistunut palatsi. Sen kattoa, seiniä ja pylväskiviä koristavat käsin tehdyt kaiverrukset. São Benton rautatieaseman vanhanaikainen viehätys on tallella. Sisääntuloaula on päällystetty historiallisista tapahtumista kertovin sinivalkoisin kaakelikuvin. São Franciscon kirkko on rakennettu alun perin 1300-1400- luvuilla. Upein osa on barokkityylisissä sisätiloissa. Torre dos Clérigos -kirkon kellotornista avautuvat Porton anteliaimmat näkymät

Teksti: Mira Jalomies Kuva: Peppe Mancuso

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2007