Saireen ranta on vilkas iltaa odotellessa.
Saireen ranta on vilkas iltaa odotellessa.

Kartasta katsottuna pieni mutta tuntuu isolta. Arvaatko, mikä saari?

Vihreä paratiisi Koh Tao on jyrkkärinteinen saari Thaimaanlahdella. Tao tarkoittaa kilpikonnaa. Saaren muoto näyttää kilpikonnalta naapurisaari Phanganilta saavuttaessa, niin kertoo opaskirja. Kilpi­konnat myös munivat rannoilla ennen kuin matkailijat ­pesiytyivät vaalealle hiekalle.

Saari on kartasta katsottuna pieni, mutta se tuntuu isolta. ­Saaren ympäri ei ole tietä, vaan kullekin rannalle johtaa tie kukkuloiden yli. Lahdenpohjukoista löytyy hienoa hiekkaa, muualla maisemaa ­hallitsevat muhkeat kivenjärkäleet.

Saaren pisin ranta

Kaikki laivat saapuvat länsirannalle Mae Haadiin. Tämä muutaman korttelin kokoinen, kolmen pankin kaupunki vilkastuu aina laivojen saapuessa ja lähtiessä. Vilkas Saireen ranta, saaren pisin, alkaa Mae Haadin pohjoispuolelta. Rakennusmaa on siellä tasaista, joten ranta on täyttynyt majapaikoista ja ravintoloista.

Aamukävely muuttuu kahlaamiseksi, vesi yltää miltei mökkien rapuille. On nousuveden aika. Veden laskiessa ravintoloiden apupojat levittävät taas pöydät hiekalle.

Chalok Baan Kao on etelärannan vilkkain kylä. Se sopii hyvin lapsiperheille, sillä niemet suojaavat lahtea tuulilta ja ranta on matala. Iltakymmeneltä on jo rauhallista.

Lisätietoa

Teksti ja kuva Eeva Kollanus

Matkaopas 7/2014 sisältää kuuden sivun jutun Koh Taolta.