Seudun karu kauneus lämmittää mieltä, mutta etelätuulen tuiverrus on hyinen.

Kun aamuaurinko alkaa valaista Andien lumisia huippuja, matkaväsymys haihtuu. Illalla aloitamme matkamme Santiago de Chilestä kohti Puerto Montia. Sinne on reilut tuhat kilometriä, ja matka kestää 12 tuntia. Sieltä jatkamme laivalla Puerto Natalesiin. Matkamme saaristoista ja vuonojen rikkomaa rannikkoa myötäillen kestää kolme vuorokautta.

Äärettömyys mykistää

Määränpäämme on Torres del Painen kansallispuisto. Heti saavuttuamme lähdemme koko päivän kestävälle vaellukselle. Sää on viileähkö, joten reppuun pitää varata ylimääräistä vaatetta. Pitkä nousu puhalluttaa, ja välillä on hyvä pysähtyä katselemaan maisemia. Ympärillämme on kauniita ruusuja ja vuokkoja, pehmeitä sammalia, käkkyräisiä puita ja solisevia puroja. Jyhkeät rinteet kohoavat molemmin puolin. Patagonian äärettömyys tekee vaikutuksen. Täällä ihminen tuntee itsensä pieneksi.

Rankka vaellus

Kun palaamme leiriin, ilta-aurinko kultaa jo vuorenrinteitä. Aamulla valmistaudumme uudelle taipaleelle. Yhtäkkiä kuuluu ääntä, joka muistuttaa lentokoneen jyrinää. Ylhäältä lähtee liikkeelle lumivyöry, jonka mukana tulee suuria jäälohkareita. Näky on pelottavan voimakas. Vuorossa on vaelluksen viimeinen etappi, joka on myös pisin ja rankin. Kaikkiaan patikoimme yhdeksän tuntia. Illalla astumme kantosiipialukseen, joka vie järven yli Patagonian bussiasemalle. Olemme puolilta öin Punta Arenasissa.

Viehättävä Valparaiso

Aamulla lennämme takaisin Santiagoon, josta jatkamme suoraan bussilla Valparaisoon. Maisema on kovin erilainen kuin Patagoniassa. Täällä riittää palmuja ja suuria viinitarhoja. Läksiäisillallisemme nautimme terassilla, jolta on näköala merelle. Aurinko kultaa laivojen kylkiä ja valaisee rinteiden taloja. Lokkiparvi kaartelee meren yllä. Kirkonkellot kumahtelevat ja kutsuvat iltamessuun.

Patagonian plussat ja miinukset

+ Ainutlaatuisen vaihtelevat ja avarat maisemat.

+ Puhdas luonto, vettä voi juoda jopa vuoripuroista.

- Aina pitää varustautua hyvin, sillä sää voi vaihtua auringosta sateeseen ja kovaan tuuleen.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2007