Krakova on Etelä-Puolan rouhea kaunotar. Matkaopas-lehden päätoimittaja vietti kaunottaren seurassa ihanan iltapäivän.

Kahvi on ylihintainen, mutta aitiopaikasta pitää aina maksaa. Rynek Glownyn laidalla tunnen olevani maailman keskipisteessä. Ihmisiä on paljon, mutta tungos ja hälinä puuttuvat. Puolan entinen pääkaupunki on lumoavan kaunis – ja helppo.

Vanhakaupunki on niin iso, että tutkittavaa riittää moneksi päiväksi. Opiskelijoiden kaupungissa on myös paljon musiikkiklubeja ja edullisia ruokapaikkoja. Keskiaikaisten talojen kellareihin rakennetut jazzluolat ja wieniläiskahvilat ovat aikuiseen makuun.

Syksy on Etelä-Puolassa upeaa aikaa: lämpöä riittää yleensä lokakuulle asti. Krakova on parhaimmillaan lokakuisena iltapäivänä, kun sumuharso pehmentää tornien siluetit ja antaa ilta-auringolle sadunomaisen hohteen. Suoria lentoja Helsingistä Krakovaan on kesäkaudella, muulloin joutuu yleensä tekemään välilaskun esimerkiksi Budapestissä tai Varsovassa. Varsovasta pääsee perille myös junalla noin 2,5 tunnissa. Ota hotelli vanhastakaupungista tai sen liepeiltä. Myös juutalaisen kulttuurin Kazimierz on hyvä vaihtoehto. www.puola.fi

Pirkko Puoskari, kuva Marcus Hoehn/laif/mvphotos

Matkaopas 6/2011

P.S. Yksi Rynek Glowny -aukion herkuttelupaikoista on Europejska. Sen ruokalistassa jälkiruoat esitellään ensimmäiseksi. Esimerkiksi perinteisen reseptin mukaan leivotun juustokakun saa alle neljällä eurolla.