Vihreillä Bocas del Toron saarilla rentoutuu kaukana kaikesta. Ekologiseen, rauhalliseen ja edulliseenkin Karibian-lomaan Bocas del Toro on mitä mainioin kohde.

Ekologiseen, rauhalliseen ja edulliseenkin Karibian-lomaan Bocas del Toro on mitä mainioin kohde. Lomapäivät täyttyvät sukeltelusta, snorklailusta ja retkistä syrjäisille saarille. Suuri osa saarista on pieniä ja asumattomia. Veden alla sitä vastoin on vilkasta. Alus ankkuroidaan sellaisen saaren kupeeseen, jonka edustalla on koralliriutta. Laitamme snorklausmaskit kasvoillemme ja olemme hetken kuluttua keskellä hitaasti liikkuvia meduusoja. Toinen sukellus vie syvemmälle. Keskityn meren väriloistoon, enkä ole huomata lähellä lepäilevää parimetristä otusta. Sitten katse osuu tutunnäköiseen selkäevään: hai. Kauhon rivakasti karkuun. Ei auta vaikka tiedän, että pohjahait ovat ihmisille harmittomia.

Sää oikuttelee

Sataa tihuuttaa. Synkät pilvet kummittelevat taivaalla. Apeuskin uhkaa: nythän täällä vallitsee kuiva kausi, ei kuuluisi sataa. Lounasaikaan Crawl Cayn taivas on jo pelkkää sineä. Valitsemamme yksinkertainen ravintola sijaitsee meren päällä, paalujen varaan rakennetulla laiturilla. Istumme palmunoksilla katetussa majassa, kuuntelemme laineiden liplatusta ja nuuhkimme hissukseen voimistuvia ruoan tuoksuja. Grillattu kala, riisi ja rapeat banaaninsiivut häviävät lautasiltamme hetkessä.

Autiorannan rauhaa

Iltapäivällä rantaudumme Bastimentos-saarelle. Kävelemme polkua saaren halki kohti pohjoisrantaa. Puolimatkassa opas kehottaa olemaan valppaana. Lopulta joku tekee kiinnostavan löydön. Muutama noin peukalonpään kokoinen oranssinpunainen nuolisammakko loikkii polun varressa. Kuuluu ihastuneita huokaisuja. Onpa pieniä sammakoita. Niin kauniita, mutta niin myrkyllisiä. Kaunis on myös polun päässä avautuva ranta. Red Frog Beach on pelkkää kullankeltaista hiekkaa ja turkoosia vettä. Muita ihmisiä ei näy missään.

Matkatietoa Bocas del Torosta

Sijainti: Panaman rannikolla lähellä Costa Rican rajaa. Asukkaita noin 10 000. Pääkaupunki Bocas del Toro, 7 000 asukasta. Kieli: Virallinen kieli on espanja. Suurin osa saariston asukkaista puhuu englantia. Ilmasto: Trooppisen kuuma ja kostea. Aikaero Suomeen: -7 tuntia.

Teksti: Mira Jalomies Kuva: Peppe Mancuso

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2007