Pekka Halonen: Auringonlasku Tuusulanjärvellä (1902). Yksityiskokoelma. Kuva: Valtion taidemuseo, Kuvataiteen keskusarkisto/Kirsi Halkola
Pekka Halonen: Auringonlasku Tuusulanjärvellä (1902). Yksityiskokoelma. Kuva: Valtion taidemuseo, Kuvataiteen keskusarkisto/Kirsi Halkola

Ateneumin taidemuseo täyttää 125 vuotta.
Synttäreitä vietetään tänään.

Ateneumin taidemuseo viettää 125-vuotissyntymäpäiväänsä sunnuntaina 13.10.2013.

Ateneumin toiminta taidemuseona alkoi, kun Suomen Taideyhdistyksen taidekokoelmat avattiin yleisölle 13. lokakuuta 1888 edellisvuonna valmistuneessa ja vihityssä Ateneum-rakennuksessa.

Ensimmäisen aukioloviikkonsa aikana museossa kävi 577 katsojaa. Viime vuonna Ateneumissa kävi 400 079 museovierasta.

125-vuotisjuhlapäivänä voi muun muassa tutustua uuteen FOKUS-näyttelyyn Nykytaidetta 125 vuotta sitten.

Syntymäpäiväviikonloppua vietetään Ateneumissa töiden merkeissä: pari päivää aikaisemmin avautunut Järven lumo -näyttely saa seurakseen Ristiveto-kamarimusiikkifestivaalin, kokoelman rakastetuimmat teokset on koottu esille museon pohjakerroksen näyttelysaleihin ja samaan yhteyteen avataan uusi FOKUS-kokonaisuus.

Fokuksessa ovat teokset, jotka on joko tehty tai hankittu Ateneumin kokoelmaan 125 vuotta sitten. Näyttelyn tunnetuimpia teoksia ovat Helene Schjerfbeckin Toipilas, Albert Edelfeltin Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä, Akseli Gallen-Kallelan Demasquée ja Ensi opetus sekä Eero Järnefeltin Ranskalainen viinikapakka.

Monet teokset, kuten Toipilas ja Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä olivat aikanaan hyvinkin kiistanalaisia. Niiden tekotapaa pidettiin vääränä tai niiden malleja epäsopivina suomalaisen kansanluonteen esittämiselle.

FOKUS-näyttelyn tarkoituksena onkin osoittaa, että hyväksi osoittautuva taide ei välttämättä tule tunnustetuksi vielä omana aikanaan.

Varsinaisena syntymäpäivänä, sunnuntaina 13.10. Ateneumissa on runsaasti ohjelmaa ja museoon on koko päivän ajan vapaa pääsy.

Lisätietoa Ateneumin historiasta:

www.ateneum.fi/historia

www.ateneum.fi/ateneum-rakennus

125-vuotissyntymäpäivän ohjelma:

www.ateneum.fi/ateneumin-syntymapaiva

FOKUS Nykytaidetta 125 vuotta sitten:

www.ateneum.fi/fokus-nykytaidetta-125-vuotta-sitten

Ristiveto-festivaali:

www.ristiveto.fi

www.ateneum.fi/ristiveto-tuusulanjarvi-ja-naapurit

Järven lumo - Tuusulanjärven taiteilijayhteisö:

www.ateneum.fi/jarven-lumo

♥ Ateneumin taidemuseo Kaivokatu 2, Helsinki. Avoinna ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu. Liput: 12/10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.