Loma Palermossa raapaisee ikuisen jäljen sydämeen. Lue Matkaopas-lehden vinkit.

 Kotikujalla ikkunaluukut repsottavat ja talot kallistelevat. Internetistä monen vertailun jälkeen varattu huoneisto osoittautuu hinta-laatusuhteeltaan mainioksi valinnaksi. Rähjäinen ulkokuori ei paljasta mitään sisällä odottavasta tyylikkäästä ja toimivasta asunnosta. Samanlaisia yllätyksiä lähes kolmetuhatta vuotta vanha Sisilian pääkaupunki on täynnä. Kurjan näköisten porttien ja muurien takaa tulee esiin hätkähdyttäviä taideaarteita sisältäviä rappiopalatseja, hienostuneita kalaravintoloita, satoja vuosia vanhaa nukketeatteriperinnettä,appelsiinipuistoja, sokkeloisia katakombeja, 1100-luvun normannikatedraalin loputon holvisto.

Kahden viikon kierros

Nykyisin Sisilian länsiosissa mafiasta puhutaan avoimesti ja sillä jopa rahastetaan. Tervetuloa Corleoneen, opastetulle mafiakierrokselle Kummisedän maisemiin! Kukkuloiden sylissä piilotteleva Corleone on lähes yhtä syrjäinen ja eristynyt kuin ennenkin, mutta bussi vie sinne Palermosta mukavasti alle parissa tunnissa. Muutenkin kauhukuvat italialaisen julkisen liikenteen kaaoksesta ovat Sisiliassa harvoin totta. Lähes kaikki kulkuvälineet lähtivät ja tulivat perille ajallaan ja olivat matkustusmukavuudeltaan ainakin kotimaisten veroisia.

Retkiä paratiisiin

Bussimatka Palermosta Trapaniin kestää kaksi tuntia ja maksaa kymmenisen euroa. Trapani oli mafian rahanpesun keskuksia: 70 000 asukkaan kaupungissa oli taannoin enemmän pankkeja kuin Milanossa. Se on hyvä lähtöpiste Ericen ja Segestan historiallisiin maisemiin, Marsalaan ja saariretkille. Levanzon, Marettimoon ja Favignanan muodostama Egadien saariryhmä on omiaan lomailijalle, joka haluaa rentoutua rauhassa - uiden, patikoiden ja tietenkin herkutellen. Saarten välillä kulkee useita yhteysaluksia päivittäin.

Palermon plussat ja miinukset:

+ Herkullinen ruoka.

+ Kiinnostava kulttuuri.

- Taskuvarkaat.

- Hyvät uimarannat ovat kaukana Palermon keskustasta.

Teksti ja kuva: Hannu Pesonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2009