Me Naiset
|
Matkaopas
Kuva Gregor Lengler/Laif
Kuva Gregor Lengler/Laif

MATKAOPAS-LEHTI
Toscanassa ajaa näppärästi vuorille Italian laajimpiin metsiin.

Casentinon kansallispuisto, Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, sijaitsee Italian Apenniineilla Toscanan ja ­Emiglia Romanan maakuntien alueilla. Lähimmät kansain­väliset lentokentät ovat ­Firenzessä ja Bolognassa.

Automatka kansallispuiston Toscanan puoleisille alueille taittuu Firenzestä reilussa tunnissa ja Bolognasta parissa tunnissa. Bolognasta tultaessa A1-Milano–Rooma-valtatien liittymästä ajetaan mutkaista vuoristotietä vielä noin tunti.

Italiassa vuokra-auton navigaattoreineen saa ­vaivattomimmin lentokenttien tai suurten rautatieasemien vuokraamoista. Syyskuussa keskikokoisen perhe­auton saa viikoksi reilulla 200 eurolla. Auton voi varata ja maksaa etukäteen. Lisä­varusteet ja polttoaine ­maksetaan tavallisesti autoa noudettaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekä Firenzestä että Bolognasta puiston lähelle pääsee myös junalla, kun vaihtaa Arezzossa esimerkiksi Bibbienaan, Poppiin tai Pratovecchio-Stiaan vieviin paikallisjuniin. Firenzestä pikkukaupunkeihin liikennöi myös bussi SI90.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monte Falteronan läheisyydessä sijaitsevaan San Godenzoon pääsee ottamalla junan Dicomanoon ja jatkamalla sieltä ­bussilla San Godenzoon.
www.trenitalia.com
www.etruriamobilita.it

Paras aika

Apenniineilla keskilämpötila on yleensä muutaman asteen viileämpi kuin alempana Toscanassa. Silti vaellus kesällä voi käydä tuskallisen kuumaksi. Kevät ja etenkin syksy väriloistossaan ovat otollisinta matkustusaikaa. Osa majapaikoista toimii myös talvisin.

Varusteista tärkeimmät ovat sisäänajetut vaelluskengät. Suojaudu punkeilta. Myös Italiassa ne levittävät tauteja.

Reitit

Casentinon kansallispuiston alueella on kymmenkunta luontokeskusta, kuten Stian planetaario. Matkailutoimistot sijaitsevat Stiassa ja Camaldolissa. Merkittyjä reittejä on useita. Helppokulkuisimmat kiemurtelevat Casentinon laaksossa Arno-joen ­ylängöillä Stian ja Poppin läheisyydessä.

Monte Falteronan valloitukseen parhaat lähtöpaikat ovat San Godenzo ja ­Castagno d’Andrea. Opastetuista ­kansallispuistokierroksista voi kysyä sähköpostitse.
info@parcoforestecasentinesi.it

Jussi Palmén
Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla