Risteilyalus Norwegian Epic yllättää jääbaarillaan. Siellä suomalainen tosin pärjää ilman takkia.

Tämä on nähtävä, Norwegian Epic -aluksen Svedka Ice Bar, maailman ainoa jääbaari laivassa. Tarjolla on lämpimiä takkeja, mutta me suomalaiset vakuutamme pärjäävämme ilmankin. Sisään päästäkseen on kuljettava paksun eristysoven kautta, ja mieleen hiipii levottomuutta herättävä vaikutelma pakastehuoneesta. Baari on pieni, eikä pullovalikoima tiskin takana ole kovin vaikuttava. Pakkasta on vähän päälle kahdeksan astetta, ja suositeltava oleskeluaika on enintään 45 minuuttia. Baarin nurkassa seisoo jäästä veistetty karhu, aito jääkarhu siis. Jääpenkille on levitetty paksu talja, vaikka luulen, ettei moni malta käydä istumaan pakkaseen.

Hyisen jääbaarin jälkeen on mukava siirtyä lämpimään kylpylään. Valitsen Mandara Span tarjonnasta perushieronnan, 162 dollaria, 117 euroa. Se tehdään perusteellisesti ja kiireettömästi. Viihtyisän hierontahuoneen ikkunasta on näköala merelle. Jääbaarissa sveitsiläinen Etienne palvelee sukkelasti, sillä suositeltava oleskeluaika baarin kylmyydessä on enintään 45 minuuttia. Maailman kolmanneksi suurimman risteilijän moottoreista vastaa suomalainen konepäällikkö Jerker Åkerman.

Suomalaisia laivalla

Norwegian Epicin henkilökunnassa on 50 kansallisuutta. Kun tiedustelen, onko joukossa suomalaisia, saan yllättävän vastauksen: maailman kolmanneksi suurimman risteilyaluksen moottoreista vastaa konepäällikkö Jerker Åkerman. Tammisaaressa syntynyt Jerker on työskennellyt Norwegian Cruise Linen palveluksessa vuodesta 1994, ja Norwegian Epic on viides laiva hänen urallaan. Työvuorot kestävät kymmenen päivää, minkä jälkeen on kymmenen päivää aikaa piipahtaa nykyisessä kodissa Närpiössä.

– Tämä on elämäntapa ja unelmatyö, Jerker sanoo.

– Mieluiten seilaan Euroopassa, sillä kulttuuri kiinnostaa enemmän kuin Karibian rannat.

Laivassa hänellä on 80 alaista eri maista. Heidän yhteisönsä on Jerkerin mukaan kuin Yhdistyneet kansakunnat pienoiskoossa.

– Kaikkien kanssa pärjää, kun muistaa, että kaikkia koskevat merellä samat säännöt.  

Teksti ja kuvat Hannu Nieminen.

Pääkuvassa laivan allasbaari, jonka kuvaruudulla pyörii meriaiheisia videoita.

Matkaopas 8/2011 -lehdessä on aukeaman juttu Norwegian Epic -risteilyalukselta.